” Att återvända” av Pedro Almodóvar

Enligt någon källa så tycker Almodóvar att Penelope Cruz är så sexig att han nästan önskar att han var heterosexuell. Detta tycker jag märks tydligt i senaste filmen ”Att återvända” som jag framför allt upplever som en hyllning till denna vackra spanjorska, stjärna i flera av Almodóvars filmer. Hon är vacker, hon är stark, hon är känslosam. Men vad handlar den om?

Framför allt, tycker Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet ” handlar Att återvända om sveket mot flickorna. Hur kvinnoförtrycket går vidare från en generation till nästa och hur lätt det är att svika genom att blunda för det som pågår rätt framför ögonen på dem. Att återvända är ett svidande medvetandegörande om kvinnoförtrycket”.

Recensionen är en intressant genre. Man har en enorm frihet att förmedla sina egna, mycket subjektiva upplevelser, samtidigt som det naturligtvis krävs av en god recensent, att man samtidigt kan flytta sig bak och se filmen ur ett större perspektiv, placerat i ett filmhistoriskt och socialt sammanhang, etc. Visst kan man se filmen som Gentele gör, uppleva den som hon gör. För mig står dock helt andra saker kvar i tankarna efter biobesöket. Almodóvars suveräna förmåga till bildkomposition och bildregi, färgkänsla, fokus på detaljer (i denna film noterar vi en återkommande kniv som används på flera, mycket olika sätt), hans intresse för sentimental (observera, inte dålig) musik, hans förkärlek för sensuella kvinnor men också lite, i mitt tycke, väl utpräglade sätt att sätta vackra, utmanande kvinnor mot slätstrukna, gammal mot ung. Det är delvis kvinnor schabloniserade.

Det är en skön film att se. Men jag är inte imponerad av den. Budskapet som Jeanette Gentele tycker väger tungt känner jag knappt av. Jag kan förstå hennes ”läsning” ur en intellektuell synvinkel. Men det är just en intellektuella analys. För det är väl Almodóvar som stormar mot en med hela artilleriet känslor, magi, färger, skratt och tårar som vi alla älskar. Här används allt detta men något saknas enligt mig. Det kan vara en verklig insikt om hur det är att vara kvinna.

Kerstin Gezelius recension i DN kan jag verkligen rekommendera:

http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=576180&previousRenderType=14

Kommentera!