”The Prestige”, av Christopher Nolan

Någon har sagt att jag också måste skriva om filmer som jag inte gillar. Därför skrev jag om ”Marie Antoinette”. Därför skriver jag nu om ”The Prestige”.

Dock gör denna film inte mig fullt så besviken, säkert delvis på grund av att jag inte hade några förväntningar på denna. Men i bilen hem idag, efter att vi har sett ”The Prestige”, diskuterar vi vilken av de två som vi tycker var sämst.

Det är verkligen helt olika filmer. Detta är en film som verkligen inte utger sig för att bygga på verkliga händelser. Tvärtom, kan man säga. Den handlar om två magiker, eller trollkonstnärer och deras inbördes strid om vem som är den främste. Berättelsen är rätt finurligt konstruerad, pretto säger Mats, men jag kan nog höja hatten en aning för berättelsens konstruktion.

Däremot tycker jag att berättandet är rätt tradigt, jag kommer på mig själv med att tänka på annat under filmens gång och tänka på ”De andras liv”, som jag faktiskt på något konstigt vis, kan se vissa paralleller till. (Se dock aldrig en ny film två dagar efter att du har sett en riktig fempoängare.) Men parallelldragningen görs på The Prestiges bekostnad.

Och alltså: Vad är det som är så himla märkvärdigt med Scarlett Johansson, ja förutom att hon är svenskättling? Även detta avhandlas på vägen hem. Jag menar, jag kan köpa att man blir känd för att man är sketans snygg. Jag vet till exempel inte om Sophia Loren var en stor skådespelerska men en pingla var hon. Men Scarlett är enligt mig varken en stor aktris eller en stor skönhet.

Männen i filmen imponerar inte heller så stort. Michael Caine är liksom alltid mysige Caine, men det räcker inte hela vägen. Christian Bale som spelar Borden, den klurigaste av de två trollkonstnärerna, är nog den bäste i filmen. I en film som jag inte tycker håller måttet.