• Att bli hög en arbetsdag

  Posted on november 30, 2006 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Tänk er att ni är lärare. Tänk er att ni är svensklärare. Man är lite av en missionär. Missionen är att vinna alla till läsningen av Den goda boken.

  Vi har sedan två år på Polhemskolan ett bokläsningsprojekt som vi kallar Bokpolen (med ett -o, eftersom det är Polhemskolans). Tanken är att elever och personal ska läsa en bok, som skolan skänker de inblandade, och sedan tillsammans diskutera den.

  Idag har vi suttit tillsammans, cirka trettio elever och personal från skolan, och inlett vår läsning av Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Kan ni tänka er en sådan kick det är att få sådan respons på detta projekt att elever (flera är ettor) och personal, samlas på sin fritid för att lyssna på oss som presenterar boken, för att sedan gå hem och återsamlas för att tala om boken efter jullovet. Det var stort. Det känns som att det är detta vi vill med skolan. Den ska inte bara vara för lektioner och måstena och betygen. Den är till för människor med lust och längtan efter att vidga sina vyer och att göra det tillsammans med andra.

  Att på detta vis se oss på skolan, där det så mycket är våra givna roller som styr vårt handlande och vår syn på varandra, i en helt ny situation, där vi är människor i kontakt, känns fint.

  Fint är det också att gå över Bantorget i adventstid! Ni som inte bor i Lund: Gör er ett ärende hit och ta en sväng över torget när det har mörknat. Kolla in de rosa kaninerna!

  Relaterade bilder: