• Kinesiskt, orientaliskt och rättvist

  Posted on augusti 4, 2007 by in Konst och kultur

  Idag såg vi utställningen Made in China på Louisiana. Jag rekommenderar utställningen, som tyvärr visas sista dagen på söndag, å det varmaste. Det är mycket spännande stoff, över hundra verk av delvis mycket olika art. Det är både videoinstallationer, skulpturer, foto och målningar. Utställningen är pedagogiskt upplagd som vanligt på Louisiana, med mycket text som hjälper en att förstå omständigheterna kring nutida kinesisk konst.

  Det som slår mig trots allt är att det ändå, trots kulturellt avstånd och geografiskt, är så lätt att förstå och känna igen motiv, känslor och budskap i konsten. Det är konst som talar till en på ett ofta slående direkt sätt.

  Jag slås också av påhittig och innovativ teknikanvändning. Mycket är oerhört vackert och spännande så har ni en chans så ta er dit! Det fina vädret vi hade idag gör en tur i skulpturträdgården till en extrabonus för utflykten.

  Ett helt annat spår kommer här: Mats och jag kör också denna dag för att hämta vår matta, inlämnad på Orientaliska mattvätten för två veckor sedan. Stället ligger i Malmö frihamn. På vägen till mattvätten säger jag: ”Vad heter nu gatan den ligger på, var det inte något med hutt”? Nej, men på Nubbgatan ligger den, visar det sig. Rätt märkligt hur man minns, för detta säger något om min relation till nubb, eller bristande relation till nubb, mer än om min relation till nubbe, faktiskt. Nåja. Jag kan rekommendera firman. Inte bara gör de ett bra jobb till ett riktigt bra pris. Nej, mannen som sköter företaget plockar så fort han ser oss ner just vår matta från hyllan där det ligger kanske ett trettiotal, och säger sedan, ”Ja, det var Nygren, inte sant?”. Man kan ju ofta förundras över hur våra hjärnor fungerar.

  Till sist – ett slag för Rättvisemärkt och Fair Trade. Det blir lättare och lättare att köpa varor som är rättvisemärkta. Själv gör jag det ibland men vill gärna göra det mer.
  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Börje skriver:

  Skulle gärna ta en tur till Danmark, men Kinautställningen missar jag väl nu. Verkar komma mycket intressant från det landet just nu, inte minst konst att döma av det lilla jag sett.

 2. Evan skriver:

  Om du kommer till Danmark, Börje, så kan jag också rekommendera Arken och Statens museum för konst i Köpenhamn. Men där finns mycket som du säger.