• Barnsliga föreställningar 2

  Posted on augusti 17, 2008 by in Allmänt filosofiskt

  Under många år i min barndom, fram till en ålder för hög för mig att nämna utan att skämmas, hade jag föreställningen att bebisar kom ut genom navelsträngen. Jag minns att jag brottades med bilden – hur kunde detta lilla hål vidgas så mycket? Jag tänkte och tänkte och en dag frågade jag storebror Björn "hur får man egentligen ut bebisen genom navelsträngen?". Björn såg väldigt generad ut (säkert också å mina vägnar) och förklarade att de kom ut "där nere".

   

  Därifrån är vi alla komna

  När jag läser om sjulingarna som föddes härom dagen i Egypten, kommer denna föreställning för mig. Ett band utav bebisar, som tränger sig genom navelsträngen, ut i det fria … En nästan biblisk bild (och sjutalet, dessutom). Men hur i all världen har hon kunnat bära så många kilo spädbarn? Jag läser i Svenska dagbladet att bebisarna vägde mellan två och tre kilo (vardera, tillagt efter Julias kluriga kommentar) när de föddes. Så där en 14-21 kilo har modern alltså burit i sin livmoder.

  Och sedan kommer livet med de sju nyfödda efter födseln. Dessutom finns det tre syskon redan. Halleda!

  Missa förresten inte möjigheten att se filmkollektivet Råfilms dokumentärfilmer på KINO. Detta kan göras vid fem tillfällen i augusti med början i morgon måndag, 18 augusti.  

  Andra bloggar om: Egypten, barnslig, föda, Råfilm, Kino, dokumentär, sjuling

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. julia skriver:

  de kanska bara vägde två-tre kilo TILLSAMMANS?

 2. Evan skriver:

  Det skulle i så fall innebära att varje bebis vägde sådär 300-400 gram vardera. Inte mycket att ge sig ut i världen med. Men onekligen lättare för morsan att bära!

 3. Björn skriver:

  Samtidigt hade denne Björn föreställningen att själen sitter i naveln. Det är osäkert om han meddelade systern sin teori. Man kan fråga sig vem som var mest osäker i sina uppfattningar, han eller hon. Storebror blev psykoanalytiker och spädbarnsforskare, lillasyster blev lärare. Vi har alla våra sätt att komma tillrätta med våra förvirringar…

 4. Evan skriver:

  Jag hoppas att du inte tror att jag lär ut att barn kommer ut genom naveln? För det har jag kläm på idag, hur det går till. Våra förvirringar – tycker du verkligen, ja, verkligen, att vi har kommit till rätta med dem??

 5. Jah Hollis skriver:

  När morsan och farsan kom hem med min nyfödde lillebror från BB tyckte jag han var så ful och skrynklig att dom skulle lämna tillbaka honom.
  Nu vet jag bättre och han växte upp till en stilig karl.