• Novembersol över snön

  Posted on november 22, 2008 by in Allmänt filosofiskt, I terrängen

  Går ner till fula Dalby centrum. När jag går i snömodden över parkeringsplatsen, kommer det en gammal kvinna emot mig. Hon puttar på sin rollator som slirar i snön. Korgen på rollatorn är fylld med mat, nyss inhandlad. Hon puttar på och drar ner mössan över öronen. Det blåser kallt. "Det är kallt", säger jag och ler. "Jaah", säger hon och jag fylls av sorg och beundran. Sorg, som jag har så lätt att känna, när jag ser gamla människor som får reda sig själva. Och beundran, för deras styrka och strävan. Kanske är sorgen inte alltid en helt adekvat känsla. Jag tror att vi som inte är där än, ofta felaktigt tror att det mest är jobbigt att vara gammal. Det kan nog vara det. Men det finns säkert värden i det också. Jag får se när jag kommer dit.

   

  Gammal hortensia i vår trädgård. Bleknad, översnöad, men ännu där. 

  Vi går ut på en promenad utmed spåret till Hällestad. Underbara färger. Jag blir påmind om ett program jag såg igår kväll, om Bruegel på Kunskapskanalen. Programmet går igen i morgon natt. Väldigt intressant. Bruegel den yngre, slyngeln, kopierade tydligen pappans målningar i stor skala och tjänade storkovan på detta. Satte det hela i system näst intill industriellt och kopierade bland annat den målning, Betlehems mantalsskrivning, som dokumentären handlar om. Färgerna i den målningen, och andra av Bruegel, blir jag påmind om idag på vår tur. Det känns trösterikt och bra att se att naturens färger är desamma nu som då.

   

  Novembersol över snön 

  Andra bloggar om: Bruegel, Kunskapskanalen, Dalby centrum, konst, foto

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Låter som en driftig och aningen moraliskt tvivelaktig sort, Bruegel den yngre. Hällestad är fint fångat.

 2. Evan skriver:

  Vet du va, Slomo. När jag skrev om kvinnan med rollatorn så tänkte jag att nu skriver jag som Slomo. Kan du se det?

 3. Jah Hollis skriver:

  Håller med om att bilden från Hällestad är fin.
  Den får nästan snön att se attraktiv ut, vilket det är längesedan den var för mig. Det var ett elände att ta sig från Louisiana till stationen i går, när solen gått ner och allt vitt på marken frusit till is.

 4. Evan skriver:

  Promenaden till stationen i Humlebaek är inte kul. Det är dessutom oläckert väder. Men manga-utställningen, var den kul? En kommande post?

 5. Alla Smutsiga skriver:

  Trevlig text, just så brukar jag också tänka – och hejda mig.

 6. Evan skriver:

  Vilket av det? Jag gissar – om gamla!?

 7. Slow skriver:

  Det kan jag absolut. Roligt att höra!

 8. Alla Smutsiga skriver:

  Jepp, så klart.