5 Responses so far.

 1. Daniel Holm skriver:

  Hej Eva, och tack för att du tar upp detta viktiga ämne. Jag vill också förtydliga att varje donation är att betrakta som en gåva. Det förekommer aldrig några organ- eller vävnadsdonationer i Sverige om inte den avlidne själv var positivt inställd till detta. Om den avlidne inte hade gjort sin vilja känd så är det upp till de närstående att tolka den avlidnes vilja. Ofta tar närstående upp frågan om donation själva redan innan den patientansvarige läkaren gjort det.

  I Sverige är det ytterst få som får möjligheten att bli organdonatorer. Av de 200-250 möjliga donatorer per år så blir enbart 130-152 faktiska organdonatorer. Att bli organ- eller vävnadsdonator är en möjlighet att hjälpa en eller flera andra människor till ett nytt bättre liv. Dessutom är det viktigt veta att risken är tre gånger så stor att man själv kommer att behöva ett organ som möjligheten att man kommer att få bli donator.

  Organbristen är stor i Sverige. På väntelistan står många svårt sjuka, både barn och vuxna. En organdonator kan rädda livet på upp till sju personer.

  Läs gärna mer och ta ställning på http://www.donationsradet.se

 2. Evan skriver:

  Hej Daniel. Fint att du trädde in i diskussionen. Jag är själv med i ert register sedan ovan nämnda person argumenterade så väl för det. Men sedan jag fick veta det jag citerar ovan från Transplantationslagen så har jag frågat ett tiotal personer om de känner till detta faktum. Ingen av dem har vetat om det! Den unga kvinnan som jag har haft kontakt med har också i en undersökning sett samma sak. Ingen av dem har haft kännedom om detta. Jag tolkar det så att informationen har gått ut på ett otillräckligt sätt.

 3. Jah Hollis skriver:

  Jag antar att det finns en gräns för hur gamla organen får vara och hur slitna de är. Så jag misstänker starkt att jag inte kan bidra med mycket användbart om det nu skulle bli läge för det.

 4. Slow skriver:

  Kollade precis, Jah. Åldern ska inte spela någon roll, så gammal kan vara äldst även här 😉
  Jag har en lapp om saken i plånkan. Är det överspelat och det är Donationsregistret som gäller – enbart?
  För övrigt är målningen mycket fint organisk. Jag kunde inte låta bli att associera utifrån ditt inlägg 🙂

 5. Evan skriver:

  Hej hej. Man kan använda vissa av organen även från äldre. Äldre hjärtan kan vara goda som guld men har kanske viss bäst före-datum. Och så vidare. Vi känner någon vars unga hjärta användes när den unge hade varit med om en olycka. Detta var till viss tröst för föräldrarna.

  Sparade förresten ännu en femma idag – på Åhléns! Härligt!