• Nurse Jackie

  Posted on oktober 4, 2009 by in Konst och kultur

  När jag fick se trailern för nya serien på Svt, Nurse Jackie, så blev jag genast intresserad. Jag gillar porträtt av människor som är lite fel på det, inte svarta eller vita, utan svarta, vita och annat. Den bilden fick jag av den pillerberoende syrran i trailern och att hon dessutom spelas av Edie Falco, känd från Sopranos, gjorde det hela än mer lockande. Sändtiden, 22.45 på lördagkvällar är inget för mig och därför var jag tacksam när jag fick veta att seriens första tre avsnitt sänds i Svt Play.

  Och nu har jag sett alla tre avsnitten och jag får säga att det är bra mycket intressantare att följa porträtteringen av människor som inte är enkelt onda eller goda utan som är som Nurse Jackie, en blandning. Eller ond och god – hon är en sjuksköterska med hjärtat på rätta stället, hon är rak som man bara kan vara – men hon är pillerberoende och hon bedrar sin man. Inget av det gör hon utan att det berör henne. Men hon gör det. Både det som är rätt och det som är fel. Man kan säga att hon speglar det mänskliga på ett sätt som jag kan identifiera mig med, trots överdrifterna.  

  Men som sagt, sändtiden – varför lägga serien på en sådan svår tid? Det är en halvtimmesshow som skulle kunna ligga mycket tidigare på kvällen även om det inte precis är ett barnprogram. Skådespelet är väldigt bra och man njuter av det lugna tempot och Edie Falcos karaktärsfyllda utseende och uttryck. En annan favorit blir Zoey (spelad av Merrit Wever), en förstaårselev på sjuksköterskeutbildningen som är SÅ mån om att lära sig och SÅ rädd att göra fel. Mycket härlig.

  Jag hoppas att man lägger ut övriga avsnitt på Svt Play. 22.45 är ingen prime time för mig! Här kan du se första avsnittet.

  Andra bloggar om: Nurse Jackie, Edie Falco, Svt play

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Lizette skriver:

  Jag gillar Mo-Mo också – brutalt ärlig:)

 2. Evan skriver:

  Jo, han är väldigt härlig. Doktorn däremot (hennes kvinnliga kompis) är jag inte så förtjust i.

 3. Jah Hollis skriver:

  Ingen kan väl vara ett helgon rakt igenom?
  Bättre att ”ta det goda med det onda”.
  Eller hur var det han sade i Riket, von Trier?

 4. Evan skriver:

  Riket, ja, det är en serie som jag aldrig fastnat för fastän någon vars omdöme jag värderar högt varmt rekommenderar den, eller snarare, gapskrattar när han pratar om den. Nej, det är fint med det o-enkla, det nyanserade. Jag vet inte om det är så i Riket, där verkar det galet. Det kan väl vara kul det med om det görs på rätt sätt. Fast det slår mig att jag ofta inte har roligt när andra tycker det är roligt. Får väl gå på humorkurs.

 5. Jah Hollis skriver:

  Von Trier avslutade alltid avsnitten i Riket med att kommentera det som hänt i avsnittet och så sade han det där om ”det goda och onda” samtidigt som han gjorde tecknet för ett kors direkt följt av det som kallas satanisttecknet.
  Humor är naturligtvis olika upplevelser, men likväl som det fanns mycket sådan i Riket, är serien rätt läskig med.
  Och där var det knappast någon som var helgonlik.

 6. Slow motion skriver:

  Jag gillar ochkså Edie men har ännu inte sett henne som syrra. Såg henne i dramathrillern Freedomland. Hon stack ut ordentligt i en annars ganska virrig film.