• Jag ser dig

  Posted on januari 27, 2010 by in Resor

  Det kanske finaste i filmen Avatar, denna hypade 3D-film, som verkar slå alla publikrekord, är repliken "Jag ser dig". Hur trött är man inte på det mantraliknande "I love you" som upprepas till förbannelse i amerikanska filmer. Här har vi ett bättre alternativ, ja, kanske en sannare fras, när vi älskar någon – jag ser dig.

  Denna fras utbyts mellan två varelser i filmen, en gång två av samma ras (är det ordet förbjudet, som neger? I så fall ber jag om ursäkt!) – en gång mellan varelser av olika ras (whoops!). Fint, jag gillar det. Jag ska börja säga så istället – jag ser dig, jag ser ER!

  Filmen är helt klart sevärd, en häftig upplevelse rent perception … ellt?? Ja, ni fattar. Det märkliga är att den första häftiga upplevelsen av 3D liksom går över, tunnas ut. Är detta ett tecken på våra hjärnors enorma anpassningsförmåga, måntro? Men som sagt, häftigt med 3D, fantastiska animationer, sympatiska sparkar mot imperialism och machokultspruteri. Men sensmoralen håller inte riktigt, för di gode anammar samma beteende.

  Nåväl, den är sevärd, så se den. Ja, jag ser att ni ser den, ja. Men varför måste det alltid vara en kärlekshistoria med i storyn? Det är alls inte så, för min del, att det vore bättre om de vore bögar eller medelålders. Nej, snarare, varför måste intrigen innehålla "och så får de varandra till sist". Tja. Ska se om jag kan komma på något bättre. Men till dess – kolla in denna nutida saga. För vuxna och andra som vill höra en bra berättelse berättas väl.  

  DN, Aftonbladet, Sydsvenskan

  Andra bloggar om: Avatar, animation, jag ser dig

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Den mest frekventa och irriterande repliken i amerikanska filmer och tv-serier är väl ändå: Oh, My God!
  Det måste tydligen sägas ständigt. Och här i USA:s 51:a stat, Sverige, har jag hört att folk börjar använda det uttrycket också.
  Roligt i alla fall att du såg (!) det positiva med Avatar. Det finns ju annars ett och annat att slå ner på.

 2. Evan skriver:

  Oh, My God, jo, du kan ha rätt. Fast jag tror mer på I love you, gärna sagt två gånger i rad. Har du verkligen hört folk säga så här, på allvar??? Ingen av dina vänner hoppas jag. Ja, jag såg en hel del gott!

 3. Jah Hollis skriver:

  I alla amerikanska sitcoms måste minst en av de kvinnliga rollfigurerna säga OMG (det är en sådan webbförkortning också) minst fem gånger (männen säger det mer sällan). Jag har en granne som använder uttrycket väldigt frekvent.
  Mitt gudbarn har många talanger och visst var det snällt av henne att ge mig den fina asken med askar i. Den är ett riktigt konstverk.

 4. Evan skriver:

  Då finns förmodligen också förkortningen ILY, ISY enl Avatar. Ja, Halleda (http://sv.wiktionary.org/wiki/halleda)

 5. cecilia skriver:

  jag gillar verkligen ” jag ser dig”

 6. Evan skriver:

  Hej Cecilia, ja visst är det fint. Är det inte det vi mest längtar efter, trots allt?