• Faktiskt kontrafaktiskt

  Posted on december 8, 2010 by in Övrigt

  Sådär 1400 år före det att Jesus dök och med nya idéer kring judendomen, härskade farao Amenhoteb IV i Egypten (enligt "Se Egypten" av Sara Griberg, utgiven i år). Han tyckte att hans folk bara skulle ha en gud. Liknande idéer hade uppkommit i närliggande länder, den så kallade monoteismen var inte ny som tanke.

  Amenhotebs gud hette Aton, solskivan.

  Låt säga att Amenhoteb hade fått som han ville på sikt – monoteismen var ju det som segrade som idé bland de stora världsreligionerna vilka nu dominerar världen. Låt säga att Aton varit guden, det hade varit som attan …

  … för då hade besöket i Egypten som vi nu ska göra kanske haft en helt annan betydelse. Kanske hade vi vallfärdat till pyramiderna, inte besökt dem som reliker från en utdöd religion och kultur, utan som en variant på den rådande i Sverige. Tänk om, tänk om Atons rike hade spridit sig norrut till oss: Kanske hade vi fått hit  hieroglyfer istället för runor? Haft ett skriftspråk mycket tidigare? Kanske hade vi haft pyramider eller obelisker eller Ramsesfigurer istället?  

   

  Hade det gått att bygga pyramider i detta kalla land? 

  Jag menar, kristendomen, som ju är den dominerande religionen i vårt land, ja den spred sig ju från Palestina. Det är ungefär lika långt i avstånd som från Egypten. Kristendomen gnuggades ju hit och dit av katoliker och Luther, och gjordes mer lämpliga för den nordeuropeiska livsstilen. Kanske det kunde ha gått så också med den egyptiska tron?

  Det som ju skedde i Egypten var att landet, efter romartid och kristendom, och annat som jag inte känner till, blev ett muslimskt land, med den förhållandevis nya religionen islam.

  Tänk om! Den kontrafaktiska tanken känns märkligt rimlig när jag, såhär två veckor före avresa, funderar över vad som styr historia. Inte minst vad som har styrt olika religioners herravälde.  

  Andra bloggar om: Egypten, farao, religion, kontrafaktiskt

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Fast de kristna tog ju död på vår asatro som jag personligen tycker är varken bättre eller sämre än andra religioner. Samma tro på något som det aldrig går att hitta några bevis för.
  Newgrange på Irland ligger inte pyramiderna långt efter:
  http://www.knowth.com/newgrange.htm
  Om en vecka är det vintersolstånd. Då faller solens strålar rakt in i en inre kammare i Newgrange.

 2. Evan skriver:

  Javisst, det har du rätt i. Om man tänker kontrafaktiskt så hade det förstås varit naturligare att den fanns kvar. Men den finns visst lite i revival-form. Nej, religion, brukar jag säga, det är en metafor för allt vi inte förstår. Att det sen finns en massa fint, för att inte tala om en massa ruggigt ruggigt, i religionens namn, det är en annan historia. Eller kanske inte? Det får bli en annan bloggpost!