• Dystert värre

  Posted on maj 25, 2011 by in Konst och kultur

  Mina vänner skrattar åt mig för att jag så ofta väljer dystopier, dystra filmer och romaner. Men det är ju alltid kvalitéer bortom det dystra som gör att jag gillar verken. Också.

  Nu har jag i varje fall läst en roman som är dyster och, vad värre är, den ger inte någon litterär upplevelse som lyfter den till de höjder som krävs för att man ska känna det där paradoxala – att en mörk berättelse gör en glad. Om du vill läsa mer kring hur jag tänker kring Tomas Bannerheds Korparna, så gå hit.  Man kan alternativt läsa DN, SvD, GP, Expressen.

  Andra bloggar om: Korparna recension, Tomas Bannerhed, dyster, dystopi

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Jag har i stort bara läst lovord om den romanen till jag läste ditt inlägg. Jag hade nog inte läst den i vilket fall (jag läser sällan romaner nuförtiden). Jag håller mig till mina rockbiografier. Ska du läsa om en rolig familj, så läs Keith Richards ”Livet” om hans bakgrund i två tämligen olika familjer. Sedan kan det kanske verka tjatigt med hans liv som heroinist och hans hackande på Mick Jagger. Jag får numera ändå oftast ut mera av sådana berättelser än av romaner. Livet (ja, inte bara boken utan i största allmänhet) överträffar i de flesta fall dikten.

 2. Jah Hollis skriver:

  Jag har i stort bara läst lovord om den romanen till jag läste ditt inlägg. Jag hade nog inte läst den i vilket fall (jag läser sällan romaner nuförtiden). Jag håller mig till mina rockbiografier. Ska du läsa om en rolig familj, så läs Keith Richards ”Livet” om hans bakgrund i två tämligen olika familjer. Sedan kan det kanske verka tjatigt med hans liv som heroinist och hans hackande på Mick Jagger. Jag får numera ändå oftast ut mera av sådana berättelser än av romaner. Livet (ja, inte bara boken utan i största allmänhet) överträffar i de flesta fall dikten.

 3. Evan skriver:

  Ja, jag vet, alla gillar den. Jag har gett den till min kollega Staffan Börjesson som är ornitolog och en man med säker och självständig smak. Ska se vad han tycker. Såg just delar av Patti Smith-filmen (blev lite lång). Blev nyfiken på hennes biografi.

  Du har rätt om verkligheten. Verkligen.

 4. Evan skriver:

  Ja, jag vet, alla gillar den. Jag har gett den till min kollega Staffan Börjesson som är ornitolog och en man med säker och självständig smak. Ska se vad han tycker. Såg just delar av Patti Smith-filmen (blev lite lång). Blev nyfiken på hennes biografi.

  Du har rätt om verkligheten. Verkligen.

 5. Jah Hollis skriver:

  Jag har den, Just Kids, i min ägo. Den har blivit liggande halvläst.
  Kanske är böckerna jag läser om/av Keith Richards och Tom Waits mer i fas med vad som intresserar mig än vad Patti Smith och Robert Mapplethorpe sysslade med innan de blev kända. Jag blev helt enkelt lite uttråkad av boken.

 6. Jah Hollis skriver:

  Jag har den, Just Kids, i min ägo. Den har blivit liggande halvläst.
  Kanske är böckerna jag läser om/av Keith Richards och Tom Waits mer i fas med vad som intresserar mig än vad Patti Smith och Robert Mapplethorpe sysslade med innan de blev kända. Jag blev helt enkelt lite uttråkad av boken.