• Norrlandsguld

  Posted on juli 6, 2013 by in Resor, Uncategorized

  En massa fördomar, förenklingar och grova generaliseringar försvinner när man ser sig om i världen. Kanske är det den stora glädjen med att resa? Det är befriande att bli av med fördomar. Jomen visst, som de säger i Umeå.

  Jag om Norrland till för inte länge sedan: Kallt, skog. Långt bort. Tråkigt. Jag om Norrland nu: Det inte längre Norrland utan alla de enskilda upplevelser jag har haft i den nordliga delen av landet. Geografin blir detaljrik.

  Örnsköldsvik ger ett välmående intryck när vi kommer första dagen i juli. Det är rätt gott om turister och glasskiosken nere i hamnen har lång kö. Mats som har varit har förut visar mig universitetsbiblioteket som är strålande fint. Det är ett lokalt campus för Umeå universitet. Det syns att man även här har börjat fatta vikten av vackra lärmiljöer. Biblioteket vetter ut mot vattnet. Bara det!

  DSC_2287

  Lutande tornet i Ö-vik. Anä. Det är kameran som ställer till det!

  Sedan så kör vi utmed Höga kusten. Det är så enormt vackert, och jag kan bara säga: res dit! Se Bönhamn, till exempel! Här finns också Nordingrå kyrka för er som vill se ett välplacerat Guds hus.

  Under dagarna i Umeå, som är vårt slutmål, firas det födelsedagar och det fikas en massa på trevliga Bibliotekscaféet. Men en dag gör vi en utflykt utmed Vindelälven.

  Mats har en kollega som kommer byn Vindeln, vid älven med samma namn i sig. Det är jag tacksam för. För hon har gjort Mats intresserad av att komma dit. Färden utmed älven är mycket starkt gripande, ja, jag kan inte säga det annorlunda. Det är så skönt, skönt med vattnet, slättlandet utmed vattnet (nästan som utmed Nilen) och vi ser fantastiska björkar

  DSC_2318och så sist men inte minst, ser vi S:t Mickaels kapell. Detta är en sällsynt imponerande syn, där den ligger utmed vägen. Dörren är olåst så vi kan se den även inifrån. Men mest fantastiskt är det att se den ligga där, under en himmel som vi måste konstatera är bra mycket blåare än i Skåne. Det är något med luften. Den är renare.

  DSC_2349Men björken på kyrkogården! Varför står det inget om den i någon text om kyrkan? Har ni någonsin sett en sådan? Inte vi i varje fall, och vi är ändå stora björkentusiaster!

  DSC_2328När vi återkommer till Umeå efter vår runda utmed älven ser vi en cyklist komma farande. Hon har huckle, snickarbyxor och en murarskjorta. På styret hänger en urtvättad bibliotekstygkasse. ”Typisk Umeåbo”, säger vi. Kanske är vår bild av stan och dess invånare fortfarande rätt grov i konturerna. Men den kommer nog bli mer och mer förfinad, med tanke på våra nuvarande kontakter med staden. Det ser jag fram emot.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Ja, jag vet inte om man med säkerhet blir en bättre människa av att ge sig ut och resa. Samtidigt finns det ju folk som nästan alltid stannat hemma, men som ändå kan vara toleranta och visa. Inget ont i att åka ut och se sig om, men det kanske inte vaccinerar alla mot fördomar.
  http://www.youtube.com/watch?v=AsNTmjlf1vI