• Onsdag utan mat

  Posted on november 27, 2013 by in Övrigt

  Jag är hungrig. Jag har inte ätit sedan igår kväll. Och det är självvalt.

  Masochist? Nä, det tycker jag nog inte. Att jag valt valt att fasta från en kväll till en annan, oftast tisdag till onsdag, beror mycket på ett teveprogram som vi såg på i våras som handlade om den goda effekten av fasta. Ni har kanske också sett det.

  pöl.jpg

  Dricka får man, jag dricker vatten och kaffe. Eller vadå ”får man”? Så gör jag.

   

  Mats och jag hade olika skäl till att vilja prova någon typ av fasta. Jag ville gå ner några kilon, få en möjlighet att ge en naturlig vila för mina tarmar som kan vara besvärliga. Sist men inte minst ville jag försöka få ner mina kolesterolvärden.

  De höga kolesterolvärdena hade jag utan framgång försökt rubba genom ändrad kost som dock redan var väldigt sund. Höga värden är aldrig bra och när man som jag har två syskon som haft hjärtinfarkt är man ännu mer vaksam. Så, för att försöka kunna göra något själv utan medicinering började jag i juli att fasta enligt ovanstående modell en gång i veckan.

  För någon månad sedan fick jag mina kolesterolvärden kollade. De hade gått ner, rätt ordentligt. Läkaren frågade om jag hade gjort någon kostomläggning. Nej, det hade jag alltså inte. Däremot laborerar jag med hunger.

  Verkar det galet? Jovisst, man blir hungrig. Men jag gillar dels de goda effekterna (har tappat några kilon, så det räcker, har lugnare tarm, och så då kolesterolvärden som är bättre). Och så tycker jag nog att det är rätt häftigt att kunna klara av hungern och se vad hungern gör med en. Jag kan bli rätt irritabel sådär vid tretiden. När mattiden närmar sig (jag brukar äta igen vid sextiden) då blir jag snarast euforisk. Kanske för att jag klarat veckans tävling, min egen. Kanske finns det något annat skäl.

  Många testar att fasta enligt det som kallas 5:2-modellen. Den har ni säkert hört talas om. Över huvud taget är det svårt att undvika texter och snack om olika fastemetoder just nu. Om ni är intresserade av att uppnå någon av de effekter jag uppnått så tycker jag ni ska prova min modell. Gärna en dag när ni inte har mycket krävande uppgifter, eller fysiskt aktiva. Därför valde jag onsdagen, min lediga dag. Det går alldeles utmärkt att måla när man fastar. Eller läsa. Eller tänka. Eller nua.

  Fast, visst ska det bli gott med mat om några timmar!

  Andra bloggar om: , , ,

   

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  Intressant att läsa! Även jag laborerar med maten. Jag blev riktigt glad när jag i somras såg Anna Lena Brundin och Jan Sigurd i TV, tala om något som de kallade 16:8- dieten. Det var första gången jag hörde om detta och även om 5:2-dieten, som sedan blivit en flodvåg i mediehavet.
  Jag har tidigare spontant avhållit mig från att äta till kl. 10 på förmiddagen, men utökade det efter TVprogrammet till kl. 12. Då är det dags för break fast, som kan bli frukost eller lunchmat beroende på tillgång och lust.
  Delvis är denna matordning ett sätt att hantera min ätstörning i form av ett fruktansvärt starkt behov av att fortsätta äta, när jag väl har ätit klart och inför kvällen/sänggåendet. Detta härstammar från att min mamma tog upp mig var fjärde timma och gav mig mat, för att sedan lägga mig att försmäkta i fyra timmar, när jag var ett spädbarn. Detta har orsakat ett fruktansvärt närhetssug, som kopplats till (fortsatt) ätande.
  Sen tror jag i likhet med min läkare att vi är skapta för att äta när det finns föda, och svälta när det inte finns. Problemet är att i vår del av världen finns nu en ständig tillgång och det är upp till oss själva att skapa svält/fasteperioderna.

  • Eva Nygren skriver:

   Hej Tobbe, jag tycker det är spännande också för att jag inte är så väldigt intresserad av mat. Alltså, jag äter gärna god mat men tycker inte att det är en stor grej (Mats, min man, gillar god mat mycket. Han säger att han gillar det som går in genom munnen och jag det som går in genom ögat). Det är kulturellt betingat också, tror jag. I Sverige idag så är ju maten en sådan jättegrej, som social markör bland annat. Ja, detta kunde jag orda länge om. Även jag tycker att jag har svårt att begränsa matintaget, det vill säga, kan fortsätta äta när jag är mätt, eller sluta innan jag är mätt också i vissa sammanhang. Vad det beror på kan jag bara spekulera kring för egen del. Kul med break fast. Hur du använder ordet. Jag äter alltså break fast på onsdagkvällar.