• För ett Malmö utan rasistiska fubickar!

  Posted on mars 15, 2014 by in Allmänt filosofiskt

  Vi har just återkommit från en blåsig och solig kippavandring i Malmö, från synagogan till Stortorget. Dessa promenader har ordnats några gånger men för oss var det första gången.

  Kippan bärs av religiösa judiska män som ett tecken på vördnad inför Gud. På dessa kippavandringar bärs de dock som symbol för syftet med hela arrangemanget, nämligen att människor får gå på stan iklädda kippa, om de så vill, utan att bli angripna eller hånade. Därav en syn som den nedan:

  mats

  Mats i Adams kippa utanför Malmö synagoga, denna blåsiga lördag.Tack och lov finns det hårklämmor!

  Att vi, Mats och jag,  valde att gå rundan tillsammans med kanske 150 andra var förra helgens händelser i Malmö då fyra personer blev knivhuggna av nazister. Oron finns bland många av oss inför möjligheten att det mångkulturella Malmö och ett Malmö där många olika livsstilar bejakas, kommer att bli ett ängsligt Malmö där rädslan sprider sig.

  När vi stod samlade vid Stortorget, vi som deltagit i kippavandringen, så kom ett par som frågade om vi kunde tänka oss att delta i ett gruppfoto där vi samlades under parollen Kämpa Showan (namnet på den person som blev knivhuggen förra helgen och som fram till idag legat i koma). Det gjorde vi med glädje.

  Det känns bra om det kan bli bredd i arbetet mot våldet i Malmö. Därför ville vi vara med idag. Därför är det också viktigt att vara med imorgon på demonstrationen mot fascism på Möllan kl 14. För ett Malmö utan rasistiska fubickar!

  fubick
  Andra bloggar om: , , , ,

   

   

   

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Eva skriver:

  bara så sorgligt att det behövs,blir lipfärdig när jag tänker på det.

  • Eva Nygren skriver:

   ”Bra” att det känns så, Eva. Det är hemskt att vi ska behöva demonstrera mot rasism. Va? Vad har vi lärt oss???

 2. Eva skriver:

  det värsta ( ja kanske inte det värsta..) är att det blir bara värre. Jag kan inte förstå var allt detta hat kommer ifrån.
  Man kunde trott att med ett ökat resande och mer insyn i hur andra än en själv lever, skulle förändrat synen på de som är ”inte som jag”.Dessa dom som ändå precis som jag.
  Det är också uttrycket som hatet visar: slag, sparkar, skrik hot osv.Varför känner man behov av demonstrera sitt förakt och sin dumhet på det sättet?

 3. Eva Nygren skriver:

  Jag tror att det faktum att man inte bejakar en öppen diskussion med Sverigedemokraterna är av ondo. Man borde ta fighten med dem IRL, inte ducka. Men visst du har rätt. Hatet är starkt. Det frodas i det tysta.