• Stämningar

  Posted on augusti 4, 2014 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Jag läser Torgny LindgrensKlingsor”. Det är härligt att befinna sig i läsningen av en av hans texter. En speciell stämning infinner sig, den är sorgsen, den är allvarlig, den är humoristisk. Den känns bekant och mycket distinkt.

  skaver

  Skärvan skaver i hettan. Sommaren 2014. Akvarell och collage.

  Jag funderar över det här med stämning som är ett av mig ofta använt ord när jag har tankar kring litteratur. Vissa författare skapar en stämning som man sedan minns, man minns hur det var att vara i den. Det är som en mylla, i detta fallet den specifika Lindgrenska myllan, som texten liksom gror i. Torgny Lindgrens böcker minns jag ofta inte handlingen från. Däremot minns jag hur det kändes att läsa dem, att vara i det rum hans bok skapade. Handling är nog inte grejen i Torgny Lindgrens värld, när jag tänker efter. Det är inte storyn han är ute efter. Det är nog just stämningen.

  När jag idag satt och målade lyssnade jag på Leonard Cohen (fyller 80 i september!!). Underbara Spotify som gör det möjligt att bara lyssna på, höra på, hur mycket som helst av en viss artist. Att riktigt gröta ner sig.

  Tänkte när jag satt där med mina penslar och tuber, att det är lite samma sak med honom. Han skapar också en mycket speciell stämning eller mylla.  Som känns. Man är i den.

  En verkligt fin upplevelse hade jag när jag för en hel del år sedan skrev en uppsats om Cohens lyrik. Jag intresserade mig för det bibliska inslaget i hans dikter. Det var att mylla ner sig i bibel och i text, att närläsa och tänka. Komma fram till att han var starkt påverkad av Gamla testamentet i sin lyrik. Känna hans förankring.

  Något liknande finns hos Lindgren. Och ja, han har också en koppling till det bibliska och det gammaltestamentliga. Det har han faktiskt själv sagt till mig när jag träffade honom en gång på kusch. Han sa att han kände stor affinitet till det judiska. Så kan det gå. När man är från Västerbotten!

  Och apropå det judiska: Så verkligt vidrigt att man inte kan vara öppet ortodoxt judisk i Malmö idag. Läs om rabbinens utsatthet i min barndoms stad. Det som händer i Israel, det är politiska händelser. Låt inte Israels politik bli en ursäkt för den vidriga monstret antisemitism att visa sitt avskyvärda nylle!

  Läs den här oerhört starka texten om hur situationen i påverkar ungdomarna i Gaza. Ni kan läsa både texten och bakgrunden i The Guardian. Det är ett av det mest berörande inlägg jag har läst. Under och över och ikring politiken lever människor, försöker människor skapa sig en vardag, ett värdigt liv. Det verkar tröstlöst svårt just nu.

  Andra bloggar om: , , , , ,

   

  Relaterade bilder: