• I rörelse

  Posted on september 26, 2015 by in Allmänt filosofiskt, I terrängen
  _DSC1277

  Är det vackert eller är det vackert. Vackert.

  Många av mina före detta kolleger är på Bokmässan denna helg. Själv tar jag mig en tur med Mats mot de för oss så uppskattade trakterna nära Slimminge, nära Rydsgård. Detta är Söderslätt, häpnadsväckande stilla och makalöst vackert.

  Hit har vi tagit oss några år vid den här tiden för att titta på fält med rödkål. I år har odlaren valt att satsa annorlunda och vi får ”nöja oss” med att titta på den underbara utsikten och stillheten.

  Vi drar ner mot Ystad för en fika. På Fridolfs conditori vid torget (Wallanders favvofik) köper vi oss en sådan. Turistinformationen intill är helt tom och det märks att turistsäsongen är slut.

  Vi går in i gränderna i den här idylliska gamla småstaden med mycket dansk känsla i de små husen. Uppe på shoppinggatan kryllar det av folk, solen skiner och det är fredag eftermiddag.

  Mot vackra Per Helsas gård styr stegen, ja, jag ser Mats med bestämda kliv ta sig in där Jane Wikström design satt upp sin skylt! Jag blir så nostalgisk när jag ser alla plaggen inne i butiken. Detta var just de kläder jag valde för sådär 35 år sedan. Mats minns dem också väl, velourklänningarna, barnkläderna, etc.

  _DSC1287

  Jane Wiktström berättar engagerat om sin rörelse!

  Jane själv är i butiken och vi står en bra stund och talar med den här trevliga och engagerade kvinnan som starkt hållit fast vid sina ideal kring ekologiskt och rättvist producerade varor. Bra gjort! Och vackra kläder!

  Vi sätter oss på torget en stund i den fina septembersolen. Jag ser en gänglig äldre man gå förbi, lång, med många år i kroppen men mycket vilja i steget. Det är Gerhard Nordström. Vart är han på väg? Köpa färg? Nä, han kanske bara ska handla mjölk. Även en stor konstnär är ju människa.

  När vi vänder kosan hemåt åker vi igenom dessa vackra kullar och böljande fält som är typiska för trakten. Vi är i rörelse i ett av landets mest befolkade landskap och vägarna är nästan tomma. Ja, här i Sverige råder ingen trängsel. Vi har plats för många fler!

  _DSC1320

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Växelbruk!

 2. Eva Nygren skriver:

  Just det. Jag talade ju med lantbrukaren förra året som arrenderar marken och han berättade att de bytte fält för kålen varje år. Men det här året kanske han arrenderat annorstädes.