• Resan till Heiðabýr

  Posted on augusti 23, 2018 by in Konst och kultur
  IMG_8343

  Tärningar fanns det gott om bland fynden här. Dessa är nygjorda dock. Av koben.

  Min man gillar vikingar och historia. Därför var en present till 70-årsdagen en resa till Birka. Året efter blev presenten resa till Hedeby eller Heiðabýr som det hette på fornnordiska. 

  Platsen ligger fint nära Schleswig i norra Tyskland och man kan resa dit på några timmar med bil. Här låg Hedeby och från 700-talet in på 1000-talet var detta en stor och viktig handelsplats. Man har byggt upp en klunga hus enligt byggnadsfynd man har gjort på plats och det var till det här utomhusmuséet vår resa nu gick. 

  Det är spännande att se de små husen och deras inredning, med sängplatser, eldstad, verktyg till dagliga göromål, med mera. Utanför ett av husen sitter en man som gör pilar, utanför ett annat sitter en kvinna och väver band av naturfärgat garn. Det är suggestivt och när vi går ned till den breda bryggan där man tänker sig att båtarna lade till och som också användes som marknadsplats, kan man förstå att platsen är väl vald för att kunna transportera varor in och ut från Östersjön och också Nordsjön. Här handlade man med bärnsten, keramik, slavar, honung, vax med mera. Här ska också Ansgar ha fått bygga en kyrka. 

  IMG_8340

  Pilmakaren i Hedeby jobbar året runt på muséet. På vintern gör de i ordning husen och reparerar. Under sommarhalvåret gör han pilar.

  Vi går runt där rätt länge och tittar och besöker också det arkeologiska muséet som visar upp fynd från platsen. Det är mindre intressant än själva utomhusmuséet men väl värt någon timmes besök det med. 

  Vi tar oss också till Jelling, en plats som ligger på danska sidan. Här kan man bland annat se en runsten där Danmark för första gången nämns. Här ligger ett väldigt spännande museum, Kongernes Jelling

  Detta museum lyckas på många olika roliga sätt berätta historien om Danmark och dess kungar och någon enstaka drottning. Vi får beskrivet vikingarnas och kungarnas livsstil med olika digitala hjälpmedel. Också Danevirke, den lång vall på cirka 3 mil som byggdes för att skydda Jylland mot de angripande frankerna, får man lära sig om. Man kan också  se spår av den här vallen inte så långt därifrån. Mycket spännande. 

  IMG_8351

  Nära Hedeby ligger ett fint slott, Gottorp, som man gjort om till konstmuseum. Här figur från den vackra skulpturparken.

  Ja, Mats får till sist hålla med om att han fått en rejäl dos vikingatid på den här korta resan där vi gör två övernattningar i Tyskland. Så det blir rättvist att vi också besöker Arken som ligger utmed vår resväg på väg tillbaka till Dalby. 

  Där ska vi titta på konst av Willumsen som jag känner till framför allt för den här bilden. Men jag har också sett andra målningar av honom, dock inget likt det vi ser på Arken den här gången. Det är skickligt, ibland lite lätt obehagligt, nyskapande och väldigt intressant. 

  Och så ser vi också Ugo Rondinones sorgsna clowner placerade sittande eller liggande i en av konstmuséets stora salar. De gör starkt intryck. 

  IMG_8363

  Man hinner se mycket på tre dagar. Om man använder ögonen. Nu får de vila ett tag. Som clownens här ovan. 

  Relaterade bilder: