• Sorgsenhetens triangel

  Posted on oktober 25, 2022 by in Konst och kultur

  Det råder delade meningar om Ruben Östlunds filmer. Hans ”The Square” är en film som jag sett tre gånger och tycker är ett riktigt bra stycke satir, välspelad och välregisserad. Andra, några i min närhet, tycker filmen är obehaglig eller ointressant till ämnet. 

  Så på grund av mitt intresse för ”The Square” kändes det självklart att gå och se ”Triangle of Sadness”. Ruben själv får vi träffa på filmduken innan själva filmen kör igång på vår valda biograf. Han berättar stolt om den andra Guldpalmen som han fått och hoppas att vi ska få en rolig visning

  Nej. Roligt tycker jag inte det är. Visst skrattar jag flera gånger, ja, det finns det anledning till, men mest blir jag kanske sorgsen och omskakad. Östlund är duktig på att sätta fingret på det svarta i vårt samhälle. Allt från invandrar-städarna som kryper på däcket av den lustjakt som filmens rollkaraktärer Carl och Yaya lyckas få plats på – hon är en framgångsrik influencer, han fotomodell med, tyvärr, en rynka mellan ögonbrynen – därav filmens namn. Till serveringspersonalen på båten som gör allt för att vara till lags med händerna fint bakom ryggen. Till den filippinska toalettstäderskan som när båten så småningom sprängs (med hjälp av handgranater tillverkade i en av lustjaktens gästers ammunitionsfabrik), visar sig vara den mest överlevnadsdugliga av dem alla. Ja, det är häftigt och väldigt intressant och tankeväckande. 

  På lustjakten finns också en rysk oligark som gestaltas i en råhet och okänslighet som är ett starkt statement av Östlund. Han, oligarken, är en av de få som överlever båtens sprängning. 

  Även det unga paret, han suveränt spelad av Harris Dickinson (Carl), hon, Yaya, av Charli Dean som tragiskt dog inte så långt efter premiären, är så intressanta att följa. Jag känner framför allt för Carl. Han försöker göra så rätt (kan ha något gemensamt med Christian i ”The Square” om ni kan den filmen). Han är ung, lite lost, ja, jag känner med honom. 

  Jag rekommenderar verkligen filmen. Den har fått blandade recensioner, DN var sådär, Aftonbladet mer positiv. Kanske tycker jag ”The Square” är en bättre film men ”Triangle of Sadness” gav mig nog mer att tänka på. 

  Se den! 

  Relaterade bilder: