• Att handla idag

  Posted on augusti 6, 2007 by in Övrigt

  Att handla idag är en helt annan historia än för sådär en tio år sedan. Jag talar då om det handlande som innebär att man köper en vara – att shoppa. Idag köper jag till exempel elartiklar på nätet (för att det är billigare och snabbare gjort), hudkrämer (för att jag får bättre krämer till mycket lägre pris. Posten lägger oftast på moms när varan anländer till Sverige vilket hittills företaget i fråga alltid har betalat tillbaka till mig), ibland skivor (billigare), filmer (oftast för att det inte går att få tag i på annat sätt), mattor (ja, det har hänt en gång, men med tanke på att vi bara har tre mattor i huset så är det mycket), symönster (ja, varför inte?), böcker ibland (men gynnar gärna bokhandeln som ger både god service och råd och snack), kläder, begagnat (Blocket är suveränt!), datorer förstås (och bara från en leverantör), kameror, etc.

  Jag vill gärna tipsa om att man också kan handla böcker antikvariskt via nätet – en väldig fördel eftersom antikvariaten ligger utspridda och just den boken du vill ha kanske finns i Sundsvall men ingen annanstans. Att man kan handla konst på nätet har jag tipsat om tidigare. Men det allra bästa internethandlandet tycker jag, är köp av resor och av hotellrum. För här sparar man framför allt tid, men också kanske pengar och får möjlighet att komma till hotell eller pensionat som man aldrig annars hade hittat via resebyråer. Jag tycker att detta är ett helt suveränt sätt att planera en resa och det gäller ju inte bara utlandsresor utan även tågresor inom landet, vandrarhemsplatser etc.

  En del ondgör sig över internethandeln och menar att det kommer att ta död på den vanliga butikshandeln. Jag tycker att de stora köpcentra som byggs utanför städerna innebär en mer problematisk utveckling. De mer eller mindre gör det tvunget för folk att ta sig dit med bil, de likriktar varuutbudet eftersom endast de stora kedjorna vågar sig på att etablera sig utanför städerna och de är stora och energislukande med sina väldiga ventilationssystem och uppvärmningssystem. Dessutom är de ofta fula (om än inte så fula som det vi såg i Töcksfors). Nej, jag ser positivt på internethandel. Det jag går miste om är den personliga servicen, men de affärer som fortfarande ger sådan på ett riktigt mänskligt sätt, har i mig en fortsatt trogen kund.

  Andra bloggar om: Internethandel, hudkrämer, antikvariat, konst, resor, köpcentra, mattor.

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Magnus E skriver:

  Visst är det annorlunda att handla idag än igår! När jag vet en bok jag vill ha, är det bara internet som gäller. När jag är ”sugen på att köpa en bok” är det fortfarande bokhandel IRL som gäller.

  Kommer att tänka på ett företag som bara existerade några år, men som jag själv tyckte var genialiskt: MatoMera.se. Beställ matvaror över internet, få det hemlevererat på kvällen utan extra kostnad. Perfekt för en stressad småbarnsfamilj! Tyvärr fick de inte tillräckligt med kunder, så de konkade… :-/

 2. Evan skriver:

  Magnus, hej igen! Hoppas sommaren varit fin. När jag var i Paris i våras hos vänner som bodde där ett år (svensk-amerikaner) så fick jag se att de fick maten hemskickad varje fredag kväll – efter att småbarnen lagt sig. Bekvämt!

  Blev förresten tipsad om en br blogg, ”Skrattar och ler”. Gissa vems blogg låg där som tips att titta på. Just det, din!