• Kate and Anna McGarrigle

  Posted on augusti 14, 2007 by in Konst och kultur

  "Wouldn’t it be nice to walk together? Baring our souls, while wearing out leather?" Så lyder två rader i en av Kate och Anna McGarrigles sånger. Och jag får glädjegupp i halsen varje gång jag hör denna Walking Song. För är det inte något av det bästa som finns, att promenera och att samtala? Båda det första och det andra ger ro och bär framåt i dubbel bemärkelse. Detta är dock bara ett exempel på fraser som jag har med mig i mitt inre kartotek av goda rader från de kanadensiska systrarna.

  Jag har lyssnat på McGarrigle-systrarna från Quebec sedan jag var 25 (deras debutskiva Kate and Anna McGarrigle kom 1975). De ligger rätt för mig i mitt eget sångregister, vilket gör det tacksamt att sjunga med. Deras sånger bär en uppåt, inspirerade av både folkmusik, gospel och annat. Några tycker att deras sånger ibland är sorgsna, men vadå, dystert kan vara skönt. De sjunger gärna i stämmor och texterna handlar om allt möjligt, kärlek, vänskap och den underbara First born, om moderskärlek (i detta fall till Rufus Wainwright, den son som Kate har med Loudon Wainwright III). Systrarna har också varit bakgrundskörare till Nick Cave and the Bad Seeds på deras album No More Shall We Part. Om detta kan få någon att reagera!

  Men deras texter kan också handla om kemi (sången NaCl, använd av en av mina kolleger i kemiundervisningen, om jag inte är fel underrättad), på ett klurigt men ändå vetenskapligt korrekt sätt, de kan handla om simning (Swimming song på debutalbumet är skriven av Loudon Wainwright III) och så vidare. Dessa två begåvade systrar sjungs i covers av bland andra Emmylou Harris, Ann-Sofie von Otter, John Cale för att nämna några. Att Kate varit gift med Loudon Wainright III och är mor till Martha och Rufus Wainright är kuriosa i sammanhanget men bekräftar känslan man ofta har, att musikalisk begåvning går vidare i familjer, om det nu är nature or nurture, gener eller miljö.

  Lyssna på dem! Njut av deras enkla men sköna musik och bli berörd som jag. Love Over and Over heter en av deras härligaste sånger. Och det är kärlek om igen det tycks handla om i deras sångvärld. Och från mig för dem, igen och igen.

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Magnus E skriver:

  Jovisst använder jag NaCl i undervisningen — alltid en höjdare! 🙂 Inte visste jag att de var kanadensare, från Québec till och med! Då måste jag ju lyssna extra noga nästa gång! 🙂

 2. Evan skriver:

  Jovisst, Kanada har ”producerat” flera bra musiker, på rak arm kommer ju Leonard Cohen upp i huvet, men också Eddie Vedder som jag verkligen gillar, har en fin röst.

  Bra att du bland alla tusentals JAHAJA-läsare fattade att det var dig jag talade om!

 3. Britta skriver:

  Hej Eva,
  Du tar dig ut i den digitala världen! Hittade dig på Google, när jag letade efter en filmvetare. Nu ligger snart LUM och LTH-nytt i lä, när Jahaja erövrar världen.
  Ha det bra!

  Britta

 4. Evan skriver:

  Hej Britta Böh (för det är väl du?). Ja, jag har faktiskt lyckats med det, med hook and by crook. Det är kul. Vad tycke du om McGarrigle, visst lyssnade du också på dem?