• Så firade vi jordens undergång

  Posted on november 18, 2007 by in Konst och kultur

  På Södran ser vi denna söndagkväll den rumänska filmen Så firade vi jordens undergång av Catalin Mitulescu. Det är en sevärd film, framför allt för det fina spelet av de två som spelar syskonen Lali och Eva, han liten skolpojke, mycket förtjust i sin storasyster, hon gymnasist med pojktycke. Syskonkärleken mellan dessa två är det som mest berör mig i filmen.

  I familjen finns både en benägenhet att pragmatiskt anpassa sig i diktatorn Ceausescus samhälle för att överleva, och en längtan till den frihet de saknar. Dottern Eva är svårkuvad och likadant är det med hennes lillebror. 

  De två syskonen bär upp filmen som har en berättarteknik med luckor. Tillsammans med de dokumentära avsnitt som lagts in ger detta en lite fragmentarisk känsla. Filmen har ingen stor tyngd men mycket värme.

  Läs Annika Gustavsson i Sydsvenskan för en 4, Mårten Blomkvist i DN för en 2. I JAHAJA blir det 3.

  Andra bloggar om: Så firade vi jordens undergång, film, Södran, syskon

  Relaterade bilder: