• Livstil

  Posted on december 9, 2007 by in Konst och kultur

  Igår besökte jag butiken UMA Bazaar, en butik som har fokus på varor producerade i rättvis handel och med ekologiskt sunt framtagna material, framför allt i bomull. Det finns idag ett antal designers och tillverkare som tar fram kollektioner i denna anda.

  UMA Bazaar har en trevlig atmosfär i sin butik, ett fint urval med både vuxen- och barnkläder, samt lite annat ditt och datt. Idag går den här sortens butik under namnet livstilsbutik. Man blandar lite av varje, ofta finns det också kaffeservering och tanken är att kunden ska känna att man erbjuder ett mer omfattande koncept än i detaljhandeln. Jag gillar själv idén, speciellt när det genomförs på ett sådant sätt som den lilla butiken på Östra Förstadsgatan 13.

  Det är så spännande att se vad som sker i Malmö! Den här biten av Östra Förstadsgatan, efter Värnhem, mot kanalen, har länge varit mer eller mindre död. Nu växer det upp fler och fler spännande verksamheter. Och inte av glassigt slag, som i Lund, där det enda som händer är att vi får fler och fler hudterapeuter, optiker och klädbutiker för studenter med siktet helt annorlunda inställt än hos dem som går på UMA Bazaar.

  Apropos livstil så skriver Daniel Sandström idag om den nya versionen av Blade Runner, the final cut. Filmen som har 25 år på nacken, är, som mer eller mindre alla dystopiska framtidsfilmer, upptagen av teman som miljöförstöring och människans dröm att förbli evigt ung. Så är det även med filmen The Island som jag tittade på igår (en sämre film, tycker jag, tematiskt med likheter till Ishiguros Never Let Me Go – en fantastisk roman, läs den!). Daniel S beskriver hur hans tolkning av Blade Runner förändrats i takt med hans eget åldrande. Att han idag har större förståelse för dem som längtar efter att slippa åldras, "Rage, rage, against the dying of the light". Som Dylan Thomas skrev och Sandström citerar. Synen blir sämre när man åldras men också på vissa sätt bättre.

  Jag håller med dig, Daniel. Jag ser sämre idag på nära håll än jag gjorde som ung. Det som ligger längre bort är däremot klarare. Kanske har förmågan att se mer övergripande därmed också förbättrats. Mindre fördömande kring de små och nära tingen. Man kan ju hoppas. 

   Andra bloggar om: UMA Bazaar, livstil, ekologiskt, fair trade, Malmö, Lund

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Spectatia skriver:

  Och där tyckte vi lika om ytterligare en bok. Never Let Me Go är en av mina favoriter. 🙂

 2. Anonym skriver:

  Oj, vad den gjorde intryck på mig! Och en sådan skicklig stilist, inte sant?