• Mulen mot polen

  Posted on augusti 29, 2008 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Nej, inte mot Polen. Och inte dyster-mulen. Det handlar om torsdagens nyhet i Sydsvenskan om att kor helst betar med mularna vända mot polerna. Visste ni det? Mats, min man, vet nog det, och ni som JAHAJA-läsare vet ju varför eftersom ni känner till hans GE-beroende. GE står för Google Earth, inget annat. Jag tror inte att Mats är ensam i sitt beroende. Nej, jag tror att vi snart kan se önskemål från allmänheten om att det bildas speciella kliniker för GE-beroende, kanske till och med en sorts metadon för GE-beroende – kartböcker? Likt, men mindre farligt.

  Nej, nej, nej, där kom jag av mig. Artikeln i Sydsvenskan handlar ju alltså om att kossor helst betar så att de vänder rumpan mot en pol (syd- eller nord-) och mulen mot den andra. Och detta har alltså upptäckts via bilder utlagda i Google Earth! Rätt fantastiskt! Tänk er alla dessa kossor som går runt på vår jord med inbyggda kompasser! Samma gäller tydligen hjortar.

   

  GE-fotograf?

  På väg mot Helsingborg funderar jag igen över den hemska lastbilstrafiken som dominerar motorvägen när än på dygnet jag kör på den. Varför i all världen tar inte regeringen i denna heta och viktiga potatis, varför gör man inget åt alla dessa transporter på vägarna? De är energikrävande och när man läser om all mat som transporteras på våra vägar för att ätas i någon annan del av landet, ofta av gamla människor med extremt stora behov av näringsrik kost, så blir man mest förbannad. Grr! I Lund har de gamla protesterat och på så vis fått igenom en förändring.

  Jahaja. Och så ska det bli fint väder i helgen. Jag ska gå ut och kolla på kossor (med kompassen med). Så det så.

  Andra bloggar om: Mule, ko, Google Earth, Galleri Ping-Pong, konst

  Relaterade bilder:

19 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  Som jag strax ringer och meddelar dig så ska du inte alls gå på Carin Blüchers installation (som startade på galleri pingpong 1 september 2007, inte 08). Inte heller ska du gå på Carin Blüchers fotoutställning på Malmö Konstmuseum, vilket var det vi egentligen hade tänkt oss – eftersom sista helgen att se detta och andra nyinköp till konstmuseet var förra helgen. Tyvärr!

 2. Evan skriver:

  Adam, sådan tur att jag har en bra korrekturläsare. Jag tog bort det som var fel.

 3. Slo Mo skriver:

  Ja, fantastiskt att höra.
  I fortsättningen kommer jag nog att fundera hur jag sitter när jag käkar.

 4. Evan skriver:

  Det är så mycket vi inte vet. Jag hade någon mystisk känsla för ett antal år sedan – varför skulle jag alltid ha folk på min högra sida? Var det för att jag är vänstervriden? Vännerna högervridna? Jag vänsterhänt och därför vänsterkroppad? Naj, naj, som vi säger här i Skåne: Det visade sig att jag hör rejält dåligt på vänsterörat. Det finns en förklaring på det mesta. Det tar bara oss människor ett tag att komma på. Vi är ju inte så smarta. Egentligen.

 5. Lizette skriver:

  när jag är ute och går med någon annan måste jag absolut ha den personen på min högra sida. Jag måste också ha huvudet åt väster när jag sover – har verkligen provat alla väderstreck men kan inte sova riktigt gott. Är jag någon sorts ko?

 6. Evan skriver:

  Låt se – sovandet – det är knappast nåt med Mecka, nej. Vad gäller promenaderna: Se ovan eller see your ear doctor

 7. Alla Smutsiga skriver:

  Fantastiskt bra info, om man går vilse kan man helt enkelt leta reda på en ko och vänta tills den börjar käka så hittar men hem…. Eller, man vet så klart inte om den käkar mot syd eller nord… Kanske lika bra att förlita sig på de gamla vanliga tricken som mossa på stammen, solens gång eller så.

 8. Evan skriver:

  Mossa på stammen kan väl vara ett bekvämt sätt att hitta hem, så som du verkar bo!? Skyltar – har ni sådana? Nähänä.

 9. Alla Smutsiga skriver:

  Men, jag går ju inte vilse i mina egna kvarter. Det brukar man ju göra typ i skogen… Jag undrar om det gäller älgar också föresten.

 10. Evan skriver:

  Nej, nej, aldrig att en älg går vilse. Känner du till Djurens brevlåda förresten? Bästa barnskivan. Där sjungs det om älgar på bästa sätt.

 11. Alla Smutsiga skriver:

  Såklart, hur kunde jag tänka så fel och jag är medveten om att älgarna har en revolutionär sida också!

 12. Jah Hollis skriver:

  Jag säger som doktor Dengroth: Äääähhhh! Jag är skeptisk.
  Jag har passerat mängder av ängar med betande kor på min resa Småland tur och retur.
  Jag tycker mest dom står i en enda röra.
  Inte fasen radar dom upp sig så att alla står åt samma håll.

 13. Evan skriver:

  Jag tror att de småländska kossorna har tappat stinget. Eller så har de blivit avmagnetiserade. Sånt händer. Har man hört. Välkommen tillbaka!

 14. Jah Hollis skriver:

  Tack!
  Avmagnetiserade, kanske.
  Men tappat stinget, nejdå.
  Jag tror de vägrar ko-ordinera sig.

 15. Evan skriver:

  Ko-misk ko-m-mentar.

 16. pajala skriver:

  Det var ko-lossalt vad ditt pol-ariserande inlägg väckte engagemang – även från mig. Att inte dessa upptäckter har hjorts tidigare – men det kanske har varit mulet..
  Undrar förresten om renarna gör.

 17. Evan skriver:

  Ja, visst är det konstigt? Jag ser att även du har har en förkärlek för ordlekar. Mina barn, 27 och 24, säger att detta är typiskt för min medelålders generation. Alltså: Antingen är du medelålders eller otypisk.
  Renarna – finns de i Pajala?

 18. pajala skriver:

  Självklart har vi renar – de går fritt. Får hålla utkik längs vägrenarna(oj!)när jag kör till jobbet. Ägaren till en påkörd ren har rätt att kräva skadestånd.
  Vill påstå att jag är en otypisk övre? medelålders – när slutar medelåldern? Och vad kallas nästa ålder – jag bara undrar!

 19. Evan skriver:

  Jaså, du är både otypisk OCH medelålders, den varianten räknade jag inte alls med. Kanske använder du gubbhatt (se kommande blogginlägg. Första gången jag refererar framåt. Kan det vara ett bra sätta att knyta an till fler läsare?)

  Ja när medelåldern slutar och nästa börjar talar vi om en del här, jag som 56 och min man som 61. För vi vill väl inte tro att vi är på väg mot ålderdomen? Man säger att medelåldern slutar vid 60, har jag hört ibland. Medel- indikerar ju mitt. Slut-domen? Nä, inte va?