• Surprise

  Posted on september 10, 2008 by in Konst och kultur

  Jag gnällde för ett tag sedan över att sommaren har varit hit-lös vad gäller böcker för min del. Inte sedan jag läste The Road av Cormac McCarthy har jag varit begravd i en riktigt bra bok.

  Å andra sidan har det hänt istället med en platta, en CD. I samband med att jag såg programmet Sixties för några veckor sedan då det främst handlade om Simon & Garfunkel, insåg jag att jag saknade en av Paul Simons (kolla in den länken!) skivor, Surprise (2006). Det var Tommy Körberg som i TV-programmet talade om den med stor beundran.

  Sedan skivan inhandlades av mig (99 kronor på Gleerups) har den spelats ett tjugotal gånger. Det är något av det mest kompletta och något av det bästa jag har hört. Likt Dylan, har Paul Simon en förmåga att få med sig de allra bästa musiker. Brian Eno har producerat skivan tillsammans med honom (Eno har gjort vad de kallar the sonic landscape!) och några av musikerna som deltar är trummisen Steve Gadd, basisten Pino Palladino, Robin diMaggio (trummor). Herbie Hancock finns med och i den underbara Wartime Prayers deltar Jessy Dixon Singers, fantastisk gospelkör. I den sista låten, härliga Father and Daughter, sjunger Adrian Simon, Paul Simons äldsta barn, "additional vocal". Förutom de suveräna arrangemangen, de allra bästa ljudmattor, så har vi Paul Simons lite vemodiga, dröjande, röst.

  Av alla Youtubefilmer jag kan lägga in, väljer jag en där Paul Simon intervjuas om skivan Surprise. Översättningen är på portugisiska, tror jag att det är, men så vad?

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=aZcfohHNOwY&hl=en&fs=1]

  Var dock försiktiga med att lyssna på musiken i era iPods. I varje fall när det åskar

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  Även Capeman och You’re The One som han snackar om är bra skivor. Jag skulle inte kalla någon av dem – eller Surprise – något av det mest kompletta jag hört, vad nu komplett innebär, för nånstans tröttnar man på dem. Men urmusikaliska arr och rika/komplexa melodier.

 2. Adam skriver:

  Även Capeman och You’re The One som han snackar om är bra skivor. Jag skulle inte kalla någon av dem – eller Surprise – något av det mest kompletta jag hört, vad nu komplett innebär, för nånstans tröttnar man på dem. Men urmusikaliska arr och rika/komplexa melodier.

 3. Evan skriver:

  Komplett. Typ hel. Typ totalbra. Typ helgjuten. Typ stenrik.

  Trust your intuition, it’s just like going fishing, sjunger han. Jag tror att han har en sådan going fishing-intuition i sin relation till sin musik. Och så har han hantverket, kontakterna, etc.

 4. Evan skriver:

  Komplett. Typ hel. Typ totalbra. Typ helgjuten. Typ stenrik.

  Trust your intuition, it’s just like going fishing, sjunger han. Jag tror att han har en sådan going fishing-intuition i sin relation till sin musik. Och så har han hantverket, kontakterna, etc.

 5. http://estoniandisco.blogg.se skriver:

  hej! cleo här. jag ville bara säga hej och tack så mycket! du får gärna länka. kram!

 6. http://estoniandisco.blogg.se skriver:

  hej! cleo här. jag ville bara säga hej och tack så mycket! du får gärna länka. kram!