• Hyllning till tomaten

  Posted on september 18, 2008 by in Övrigt

  För något år sedan var jag på en hälsoundersökning via jobbet. Allt var bara bra, blodtryck, kondis, matvanor – allt utom att jag äter för lite frukt. Jag är ingen fruktmänniska. Jag har vuxit upp med trädgårdsäpplen och trädgårdspäron (hårda, goda) och smaskiga plommon och kan egentligen fortfarande bara riktigt gilla den frukt jag kan plocka direkt från ett träd. Och det funkar inte hela året som ni vet.

  Grönsaker däremot, är något jag måste ha varje dag i rå form. Morötter, avocado … och så tomater! Om de är goda och inte kylskåpskalla. Över huvud taget är det ett oskick med kylskåpskalla grönsaker vilket man mycket ofta får på restauranger och salladsbarer.  

   

  Mats hemmaodlade växthustomater 

  Det är lite lustigt med tomater för det nyttiga ämnet lykopen (ja, det heter så!) finns ännu mer i kokt och konserverad tomat, som krossad tomat, än i rå. Det är märkligt men gör att det är dubbelt skäl att äta tomater på det sätt som nästan, enligt mig, främst tar fram tomatens fulla arom, nämligen när den är stekt eller ugnsbakad. Det är så gott.

  (Osökt får detta mig att tänka på filmen Fried Green Tomatoes (Stekta gröna tomater) från 1991. Den var bra, med den härliga Kathy Bates i en av huvudrollerna.)

  Ännu finns några växthustomater kvar i Mats växthus. Men hösten håller på att ta ut sin rätt … och igår fick vi sätta på värmen.

  En Bloody Mary kanske man skulle fixa sig? Det ska vara mycket lyckopen, oj, lykopen, i tomatjuice. Och vodkan värmer väl. Eller är det gin som man har i?

  Andra bloggar om: tomat, Stekta gröna tomater, Bloody Mary, höst

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. liz1e skriver:

  VODKA, Eva – VODKA!!!!

 2. Alla Smutsiga skriver:

  Kanske dags för en tomatklubb. Jag är också glad för lite extra kunskap om nyttigheter i tomater eftersom jag trott att de mest var goda. Jag HATAR likformiga importerade tomater utan smak och doft, helt meningslöst. Obs, det är skilnad på konserver och konserver också.

 3. Slow skriver:

  Lykopen gör mig lycklig. Vilken härlig bild!

 4. Jah Hollis skriver:

  Liz1e må ligga lågt med bloggandet, men hon kan sina drinkar. Vodka ska det vara. Men jag har själv lite svårt för sprit med grönsaker i.

 5. Jah Hollis skriver:

  OK, oliver i dry martini går ner.

 6. Evan skriver:

  Hej Liz1e! OK, vodka. Å andra sidan håller jag egentligen med dig, Jah: Inte sprit med grönsaker. Och oliver – nja, dem kan man ha bredvid. Tomatklubben, ASD: Min son lovade komma fram med namnet på en bok som tydligen är upplagd tematiskt kring, tomat, ingefära, etc. Kan vara något för dig. Ingefära är ju förresten något man också kan hylla…

 7. Adam skriver:

  Under valnötsträdet heter den tematiska kokboken, skriven av Anna och Fanny Bergenström. Härlig matlust och råvarukärlek i den. Speciellt för dem som gillar: avokado, tomater, gröna blad, örter, chili, pepparrot, ingefära, citrus, nötter och frön, kokos, kardemumma, päron, mango, hallon, vanilj, te och choklad.

 8. Evan skriver:

  Alltså, ännu en fin bok av Berströmskorna. Det låter som en härlig bok för 230 kronor hos Bokus:
  http://www.bokus.com/b/9789197627900.html?pt=search_result&gclid=COXB6ZbK_JUCFQyI1QodJhzgEw