• Kulturnatt 2008

  Posted on september 21, 2008 by in Konst och kultur

  Det måste vara tio år sedan vi var med på Kulturnatten i Lund senast. Vi tröttnade på chorizooset som låg över Lund under kvällen, och avsaknaden av annat som kompensation.

  Årets kulturnatt blir en helt annan upplevelse för vår del. Eskil Fagerström skriver med viss nostalgi i dagens krönika om avsaknaden av korvdoft, och om svårigheten att hitta något spännande att kulturknutta sig med. Kanske gjorde han det klassiska felet – han hade ingen plan! För om man ska gå på Kulturnatten måste man ha läst in sig på programmet för att maxa utdelningen.

  Vi började vår tur med att titta på skulpturträdgården utanför Skissernas Museum. Se här Bianca Maria Barmens fina skulptur i två delar:   

   

  "Kommer ihåg att jag såg dig?" 

  eller Annika Svenbros spännande skulpur som får mig att tänka på en favoritsaga av Astrid Lindgren som handlade om frön som gjorde att det växte dockor ur marken:

  Skulpturparken utanför det fina Skissernas museum är en riktig pärla med verk av hög klass och med mycken lekfullhet. För att inte tala om muséet i sig som jag återkommer till.  

  Nästa anhalt blev Erikshjälpens butik på Stora Södergatan där vi, förutom att vi köpte en svart cape för 55 kronor, tittade på en modeshow med personer i alla åldrar, som på ett övertygande sätt visade att man inte behöver vara rik för att vara vare sig chic eller cool till det yttre.

  Stortorget: Bolonjazz. Tre musiker från Malmö spelade tillsammans med tre från Mali. Efter diskussion här på morgonen kommer vi fram till att jag inte bör lägga ut bilder på dem. Men tänk er: Afrikanskt gung blandat med jazzstuk. Det bara måste svänga! Och så gjorde även publiken.

  På Winstrupsgatan 3 bjuder ABC, som är en hjälporganisation med tio år på nacken, på underhållning. Vi får bland annat se en skicklig jonglör på vad som för mig verkar vara ett livsfarligt uppdrag:

   

  Hur vågar han?  

  På väg tillbaka till bilen går vi ännu en gång in på Skissernas museum som är en favoritplats. Speciellt första rummet man kommer in i som är en blandning av tätt hängda målningar på väggarna och tätt placerade skupturer i olika storlek på golvet. Överdådet är uppfriskande och man kan stå en timme och bara se sig runt:

  När vi står där och tittar hör vi musik inne från den större salen. En tacknämlig paus gör det möjligt för oss att smyga in. Här spelar man kammarmusik och ikväll bjuds Lundaborna på musik med Baltica Quartett från Greifswald som spelar tillsammans med den ekvilibristiska klarinettisten Annika Fischer. Det är stort att höra denna vackra musik så skönt framförd i dessa omgivningar. Om inte detta är en god kulturnatt så vet jag inte vilken som är det!

  Det dröjer knappast tio år tills vi gör om detta!  

  Andra bloggar om: Kulturnatten, kammarmusik, skulptur, Skissernas museum, Bolonjazz

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  Varför inga bilder på jazzen?

 2. Alla Smutsiga skriver:

  Ja, jag blir verkligen nyfiken. Varför??? I övrigt verkar det ha varit en härlig blandning!

 3. slowmotion skriver:

  Jättetrevligt. Även jag blir jazzigt nyfiken.

 4. Evan skriver:

  Jo, därför att vi satt här, journalisten Nygren och jag, och diskuterade detta. Jag har inte rätt som privatperson att på min blogg lägga ut bilder på personer utan deras tillåtelse. Annat är det för journalister som lägger ut bilder på folk i offentliga sammanhang. Men eftersom min blogg inte är journalistisk så får jag inte. Att sedan Bolonjazzzz hade tyckt att det vore bra om vi hade haft möjlighet att fråga dem, är en annan femma. Eftersom killen som blåser eld inte är identifierbar är det OK. Tydligen.

 5. Jah Hollis skriver:

  Om ett band spelar i ett offentligt sammanhang som Kulturnatten kan man nog utan problem lägga ut bilder man tagit på dem. Jag tror man har stor frihet att lägga ut bilder överhuvudtaget när man tagit dem på offentliga platser. Sedan är det väl en annan sak att ta hänsyn till folk när man tänker lägga ut bilder på dem på bloggen.

 6. Evan skriver:

  Som jag har förstått det och fått veta när jag googlat och hört med proffs så är det PUL som gäller, Personuppgiftslagen just på nätet. Reglerna är strängare där än i tidningar, tror jag.