• Det mänskligas baksida

  Posted on november 26, 2008 by in Övrigt

  Hör för första gången på radio med min fina telefon. Lotta Bromée, en favorit, för mörka rösten, humorn och också intelligensen, berättar om det senaste fasanfulla incestfallet i England. Flera tidningar har skrivit om det, men det var alltså inte förrän idag, med Lotta B:s berättelse i P4, som jag hörde talas om dessa vidriga händelser.

  Att våldta sina egna barn, om och om igen. Hur sjuk är man då? Och hur kan det komma sig, som berättades i programmet, att när en av döttrarna kom in för att föda (det berättades att döttrarna har varit gravida 19 gånger och fött nio barn) så hade en läkare frågat om flickans pappa var far till barnet. Det hela hade dock aldrig följts upp.

  Civilisationens högborg har England beskrivits som.

  Ett annat land, Italien, känt för sin högstående kultur, har en medborgare som tvingas leva med fem livvakter med k-pist, varje dag, dygnet runt. Och varför? För att han, Saviano, uttrycks sina åsikter och beskrivit de grymheter som utförs av Neapels egen maffia.

  Vad ska man säga? Vara glad för att den stora nyheten här "bara" är att det är skitigt på sjukhusen? Jag tycker inte det. Det som kan hända i England och Italien kan hända här. Det är inom ramarna för det mänskliga, men dess baksida. Det vi helst inte vill tänka på men som är möjligt. Låt oss värna om att det inte inträffar här eller någon annanstans. Det främsta motmedlet är civilkuraget.

  Relaterade bilder:

12 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  Det där är ju svårt att säga emot. Jag som läser DN (och gillar att störa mig på saker) stör mig dock på deras upphaussande av Saviano-historien, de skriver om honom dagligen, utan överdrift. Liknar det vid hotet mot Rushdie. Visst är det knäppt, men det är ju inget nytt fenomen öht, bara för att han skrivit en bok är han väl inte så mycket viktigare än alla andra hundratals som lever under jorden i skräck – och dem som redan mördats.
  Jag är inte säker på att civilkuraget är det främsta motmedlet faktiskt. Jag tror att det är en fungerande statsapparat – korruptionen i Italien och andra länder måste rimligen ha satt stopp för mycket av maffiabekämpningen, och fattigdomen i södern jämfört med norra delen av landet bidrar säkert starkt till att maffian behåller ett grepp om befolkningen.

 2. Adam skriver:

  Det där är ju svårt att säga emot. Jag som läser DN (och gillar att störa mig på saker) stör mig dock på deras upphaussande av Saviano-historien, de skriver om honom dagligen, utan överdrift. Liknar det vid hotet mot Rushdie. Visst är det knäppt, men det är ju inget nytt fenomen öht, bara för att han skrivit en bok är han väl inte så mycket viktigare än alla andra hundratals som lever under jorden i skräck – och dem som redan mördats.
  Jag är inte säker på att civilkuraget är det främsta motmedlet faktiskt. Jag tror att det är en fungerande statsapparat – korruptionen i Italien och andra länder måste rimligen ha satt stopp för mycket av maffiabekämpningen, och fattigdomen i södern jämfört med norra delen av landet bidrar säkert starkt till att maffian behåller ett grepp om befolkningen.

 3. Evan skriver:

  Jag tycker faktiskt att det är värt uppmärksamhet. Italien är ju känt som ett korruptionssamhälle, men också som ett land som bland annat är med i vårt gäng, EU. Att ha sådana primitiva fasoner i det samhället är märkligt ociviliserat, tycker jag. Jag tycker det är häpnadsväckande. Och att det trots allt tolereras, på statlig nivå. Visst, du har rätt, statsapparatet funkar inte i det landet. Men jag känner att i vårt land skulle ett bristande civilkurage å andra sidan kunda släppa igenom mycket.

 4. Evan skriver:

  Jag tycker faktiskt att det är värt uppmärksamhet. Italien är ju känt som ett korruptionssamhälle, men också som ett land som bland annat är med i vårt gäng, EU. Att ha sådana primitiva fasoner i det samhället är märkligt ociviliserat, tycker jag. Jag tycker det är häpnadsväckande. Och att det trots allt tolereras, på statlig nivå. Visst, du har rätt, statsapparatet funkar inte i det landet. Men jag känner att i vårt land skulle ett bristande civilkurage å andra sidan kunda släppa igenom mycket.

 5. pajala skriver:

  Civilkuraget! Ja var har det tagit vägen? Vi har alla ett ansvar för hur vi agerar när vi ser/upplever olika situationer. Att stå upp för det jag tror på, visa/tala om när jag tycker något är fel, någon blir utsatt fysiskt eller psykiskt – ”annars är man en liten lort”. Om alla i omgivningen reagerade och rusade till, skulle jag ingripa när jag såg något – som jag gjorde förr. Men idag känner jag mig osäker, mer tveksam – och det är för djävligt. Moral är ett intressant begrepp; samhället har sin och vi var och en har vår egen moral – och vi handlar utifrån den i livet alla skeenden. Hur ska vi våga visa civilkurage!?
  Kul att du tar upp Lotta Bromée. Har hört henne några gånger och direkt slagits av hennes djupa, lugna och sakligt varma röst. Till skillnad från tex trams-flamsiga Annika Lantz i snart alla medier.
  Kommenterar inte innehållet i övrigt då jag inte riktigt orkar med allt våld och övergrepp fn. Varje uppdagat fall är dock värdefullt. Men tyvärr inget nytt i historien – det fortgår.

 6. pajala skriver:

  Civilkuraget! Ja var har det tagit vägen? Vi har alla ett ansvar för hur vi agerar när vi ser/upplever olika situationer. Att stå upp för det jag tror på, visa/tala om när jag tycker något är fel, någon blir utsatt fysiskt eller psykiskt – ”annars är man en liten lort”. Om alla i omgivningen reagerade och rusade till, skulle jag ingripa när jag såg något – som jag gjorde förr. Men idag känner jag mig osäker, mer tveksam – och det är för djävligt. Moral är ett intressant begrepp; samhället har sin och vi var och en har vår egen moral – och vi handlar utifrån den i livet alla skeenden. Hur ska vi våga visa civilkurage!?
  Kul att du tar upp Lotta Bromée. Har hört henne några gånger och direkt slagits av hennes djupa, lugna och sakligt varma röst. Till skillnad från tex trams-flamsiga Annika Lantz i snart alla medier.
  Kommenterar inte innehållet i övrigt då jag inte riktigt orkar med allt våld och övergrepp fn. Varje uppdagat fall är dock värdefullt. Men tyvärr inget nytt i historien – det fortgår.

 7. Evan skriver:

  Hej Pajala, kul att höra ifrån dig!

  Ja, det där med civilkurage är så viktigt. Det handlar förstås om att övervinna rädsla men också att stå emot, ibland, grupptryck. Besläktade saker. Det är viktigt att kunna men också att förmedla förstås, till de som är yngre än vi. Jag tycker själv att jag är svag i civilkuraget, och visst, ju äldre man blir desto räddare blir man. Men det handlar också om att våld tycks mer och mer ha blivit ett kommunikationssätt! Man ser det på olika nivåer i samhället, bland annat skolan.

 8. Evan skriver:

  Hej Pajala, kul att höra ifrån dig!

  Ja, det där med civilkurage är så viktigt. Det handlar förstås om att övervinna rädsla men också att stå emot, ibland, grupptryck. Besläktade saker. Det är viktigt att kunna men också att förmedla förstås, till de som är yngre än vi. Jag tycker själv att jag är svag i civilkuraget, och visst, ju äldre man blir desto räddare blir man. Men det handlar också om att våld tycks mer och mer ha blivit ett kommunikationssätt! Man ser det på olika nivåer i samhället, bland annat skolan.

 9. Adam skriver:

  Jag säger inte emot att civilkurage är viktigt och bra, och det är nog sant som Pajala säger att det var ”bättre förr” i den aspekten, pga den starkare sociala kontrollen förr, och kanske som Pajala antyder pga ökad otrygghetskänsla idag. Min poäng är som sagt mer att civilkurage och för den delen allt snack om konsumentmakt i tex klimatfrågan, är lovvärda begrepp på den mellanmänskliga och moraliska nivån, men som politiska lösningar alldeles för tandlösa. Det här må uppfattas som ren vänsterpropaganda, men just nu är jag trött på den närmast katolska tron på privatmoral som jordens räddning. Vi kommer att betitta fällandet av det sista trädet i amazonas med samma moraliska indignation. Basta.

 10. Adam skriver:

  Jag säger inte emot att civilkurage är viktigt och bra, och det är nog sant som Pajala säger att det var ”bättre förr” i den aspekten, pga den starkare sociala kontrollen förr, och kanske som Pajala antyder pga ökad otrygghetskänsla idag. Min poäng är som sagt mer att civilkurage och för den delen allt snack om konsumentmakt i tex klimatfrågan, är lovvärda begrepp på den mellanmänskliga och moraliska nivån, men som politiska lösningar alldeles för tandlösa. Det här må uppfattas som ren vänsterpropaganda, men just nu är jag trött på den närmast katolska tron på privatmoral som jordens räddning. Vi kommer att betitta fällandet av det sista trädet i amazonas med samma moraliska indignation. Basta.

 11. Evan skriver:

  Ja, jag känner till din ståndpunkt i detta och håller med dig i princip som någon vi känner brukar säga. MEN jag tror att civilkuraget är viktigt, inte minst för vår egen personliga del och känsla. Att inte vara lägga sig och säga: Jag kan inget göra. Det är kört.

 12. Evan skriver:

  Ja, jag känner till din ståndpunkt i detta och håller med dig i princip som någon vi känner brukar säga. MEN jag tror att civilkuraget är viktigt, inte minst för vår egen personliga del och känsla. Att inte vara lägga sig och säga: Jag kan inget göra. Det är kört.