• Asymmetrins fördel

  Posted on mars 3, 2009 by in Konst och kultur

  Asymmetri, asocial, agnostiker, atypisk. Ord med förledet a- har jag alltid gillat. Det blir sådan kraft i ordet när man inleder med det öppna aet som liksom med kraft negerar det som kommer därefter. En asymmetrisk frisyr (se Sarisen nedan) är inte bara osymmetrisk utan liksom mot-symmetrisk. 

   

  Den symmetriska Sarisen klär i dessa linjära paradoxer (snyggt sagt, va?) 

  Jag fortsätter med hyllningen till prefixen (ja, alla affix är intressanta byggstenar men prefixen är så dramatiska!). Motsats, bisats, homofob, multinationell, parabol, pentagram, mononukleos, otydlig, postnatal, ultraortodox, kontraproduktiv. Tänk, alla ord som kan konstrueras med dessa små förled. En sådan fördel det ger språket.

  Återgång till asymmetrin: Jag skrev för ett tag sedan om symmetrins tyranni. Att döma av klippningen ovan så har den estetiska asymmetrin börjat göra sig gällande. Även pressen har uppmärksammat detta och jag ser i butiker mer och mer att de stora klädkedjorna hänger på.

  Tro mig, jag tycker att det är spännande! Svartstopp, upp till kamp mot symmetrin, etc. Jag kan tankejobba med rätt triviala företeelser. Jag tar dem på en viss sorts stort allvar. All-var? Prefix? Oj, nu får jag nog sluta …

  Andra bloggar om: Asymmetri, kläder, frisyr, prefix, språk

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Ja, de där fixen som sticker ut kryddar till det.
  Ett ord jag kommer att tänka på är asymptot. Det hör ju inte till sammanhanget men ändå, det är fint och sitter bra i munnen.

 2. Slow skriver:

  Ja, de där fixen som sticker ut kryddar till det.
  Ett ord jag kommer att tänka på är asymptot. Det hör ju inte till sammanhanget men ändå, det är fint och sitter bra i munnen.

 3. Evan skriver:

  Asymptot. Hade aldrig förr hört eller sett ordet när jag läste din kommentar. Jag googlade och hittade en förklaring i wikipedia. Jag har svårt att förstå det. Har en lärarkollega som försökte förklara men det var svårt att förstå. MEN: Snyggt ord. Frågan är dock om jag kommer att minnas det när jag inte fattar vad ordet står för. Vad tror du?

 4. Evan skriver:

  Asymptot. Hade aldrig förr hört eller sett ordet när jag läste din kommentar. Jag googlade och hittade en förklaring i wikipedia. Jag har svårt att förstå det. Har en lärarkollega som försökte förklara men det var svårt att förstå. MEN: Snyggt ord. Frågan är dock om jag kommer att minnas det när jag inte fattar vad ordet står för. Vad tror du?

 5. Slow skriver:

  Jag tror det kommer att sitta. Hemligheten är symp-et, som är lätt att tycka om. Att det har en kraftig motsats i tot-et gör upplevelsen starkare. A-et är grädden på moset 😉

 6. Slow skriver:

  Jag tror det kommer att sitta. Hemligheten är symp-et, som är lätt att tycka om. Att det har en kraftig motsats i tot-et gör upplevelsen starkare. A-et är grädden på moset 😉

 7. Evan skriver:

  Symptot finns också, såg jag vid googling, och efter kik i NE:s ordbok fann jag att allt kommer från grekiskan (passar kanske?)förstås!

 8. Evan skriver:

  Symptot finns också, såg jag vid googling, och efter kik i NE:s ordbok fann jag att allt kommer från grekiskan (passar kanske?)förstås!