• Birdwatchers

  Posted on april 6, 2009 by in Konst och kultur

  Mats vill se den brasilianska filmen Birdwatchers av Marco Bechis (se SvD, DN med en utmärkt recension av en annan Eva) och vi går iväg till Kino för att se den. Tack, Kino som låter en se film som börjar på anvisad tid, utan reklam före!

  Filmen handlar om en grupp indianer i Brasilien som bosätter sig på mark som är före detta regnskog, nu uppodlad, där deras förfäder tidigare har bott. Här hamnar de i konflikt med markägaren och de olika kulturerna kolliderar på olika sätt. Flera spår av exploatering, dels av regnskogen, dels av urinvånarna och deras kulturer, gestaltas så det ger mig ett pang i magen. Jag blir djupt berörd av de enorma klyftor som görs synliga mellan de vithyade markägarna som "kom hit för 60 år sedan" och de spillror av den stam guaraní-kaiowa­indianer som filmen handlar om.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=11SfrIKliyA&hl=sv&fs=1]

  Bilden av indianerna är mångfacetterad, med deras olika behov och deras längtan, deras kluvna känslor inför den egna kulturen och längtan till den andra, den västerländska. Skildringen är stark av den totala solidaritet som krävs i gruppen, vilken kan tyckas dogmatisk och auktoritär men som säkert har varit nödvändig för att möjliggöra någon sorts överlevnad av den ursprungliga livsstilen.

  Tydligtvis är indianerna amatörskådespelarna men inte vitingarna. Lite taffligt spel känns det emellan åt som men med läsningen av Melankoliska rum i mig, passar detta fint. För jag tänker mycket just nu på hur kulturellt betingade våra känslouttryck är. Så det känns rätt att ansiktena inte rycker Susanne Bierskt, att man i kommunikationen indianerna  emellan inte går in på detaljer eller ens pratar mycket alls. Man samtalar på sätt som inte stämmer med min kultur. Man målar sig i sorg, man ryter eller ylar av vrede eller frustration. Ansiktena är ofta nollställda.

  Abrísio da Silva Pedro, som spelar den unge Osvaldo, är den som berör mig mest. Han har förmåga att se in i framtiden och ska läras upp till shaman. Han har kontakt med dödens ande och slutscenen är för mig en fullträff berättartekniskt och vad gäller att sammanfatta filmens budskap. Denna indianstam är utrotningshotad men inte utdöd. Se filmen och förstå vad jag menar!

  Andra bloggar om: Birdwatchers, Marco Bechis, guaraní-kaiowaindianer, film, recension

   

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. Liz1e skriver:

  det här verkar vara en film i min smak. är den helt på italienska eller är det bara trailern som är dubbad?

 2. Evan skriver:

  Faktum är att inget i filmen är på italienska. Jag tror att produktionen är brasiliansk-italiensk. Därav italienskan. Tror jag.

 3. Liz1e skriver:

  bra. italienska i sammanhanget verkade lite fel.

 4. Slow skriver:

  Ja, den vill jag se. Och så fick jag i Målat en fin påminnelse att jag ska ta mig an Fallen.

 5. Evan skriver:

  Ja, den är nog något för dig. Har du sett Synechdoche, New York? Den är jag nyfiken på! Kul att du kollar i Målat, när det nu får bli en virtuell konstrunda.