• Kejsarens nya kläder

  Posted on april 18, 2009 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Jag tycker verkligen att det är kul att blogga men det beror mycket på att jag vet att jag har ett antal läsare. En del berättar att de följer bloggen genom att kommentera (tack, ni!), andra på annat sätt. Som bloggare får man respektera att det finns ett rätt stort antal människor som inte vill kommentera eftersom de vill förbli anonyma på internet. Det viktiga för mig är att få någon sorts respons. 

  Filmen nedan gjorde jag för ett bra tag sedan, en eftermiddag när jag kom hem från jobbet, var trött men fnissig. Jo, det var strax efter att jag köpt min nya MacBook med det fina programmet Photo Booth som man kan filma sig själv direkt i datorn, mycket fräckt. Filmen har legat på vänt i bloggarkivet, helt enkelt för att jag kände att den är FÖR knasig. Men, vadå, jag är som jag är! So here we go! 

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=gyFM-QnfFbk&hl=sv&fs=1]

  Förmodligen borde man skriva om viktigare saker, typ domen i Målet. Jag gjorde just en röstning i DN och såg att jag hör till minoriteten som tycker att domen är riktig. Varför tycker jag så? Jo, för att man måste, tror jag, gå den vägen för att få fram en annan syn på hur upphovsrätt ska behandlas enligt lag. Killarna kommer, tror jag, få ändrad dom när man går vidare. Och vi måste se till att skydda alla dem, oss, som sysslar med skapande arbete, så att det blir rimlig ersättning. Viktigt är att finna nya vägar. Ibland sker det genom hårda bud. Jag ser inte dessa killar som några hjältar. Hjältarna är väl snarare de som jobbar hårt med musik, film, bildkonst, och får lite eller ingen ersättning. Den tiden är förbi, tror jag, när folk är beredda att betala 170 kronor för en CD, likadant för en film. Men vad istället? Hur ska distributionen ske? Vem ska ha pengarna? Granskning behövs, men också ett erkännande av att kulturarbetares arbete ska värderas och ge rimlig ersättning.

  Andra bloggar om: , ,

  Relaterade bilder:

28 Responses so far.

 1. Johan Westerberg skriver:

  Du vill att artister ska ha en rimlig ersättning för sitt arbete? Tycker du att nuvarande system funkar? Extremt lite pengar från skivförsäljningen hamnar hos en artist. Såvida in artisten heter Madonna vill säga. Industrin har misslyckats och artisterna söker nya vägar att tjäna pengar – så DE kan tjäna penar och inte investerarna (dvs bolagen).

  Jag tycker din åsikt är rent naiv och representerar det förgånga.

  Hälsningar
  Johan
  född 71

 2. Johan Westerberg skriver:

  Du vill att artister ska ha en rimlig ersättning för sitt arbete? Tycker du att nuvarande system funkar? Extremt lite pengar från skivförsäljningen hamnar hos en artist. Såvida in artisten heter Madonna vill säga. Industrin har misslyckats och artisterna söker nya vägar att tjäna pengar – så DE kan tjäna penar och inte investerarna (dvs bolagen).

  Jag tycker din åsikt är rent naiv och representerar det förgånga.

  Hälsningar
  Johan
  född 71

 3. Evan skriver:

  Nej, Johan, om du hade läst färdigt min text så hade du sett att jag skriver att ”Den tiden är förbi, tror jag, när folk är beredda att betala 170 kronor för en CD, likadant för en film. Men vad istället? Hur ska distributionen ske? Vem ska ha pengarna?”. Så tycker jag, också. Förändring krävs. Varför skriver du när du är född? Är de för att du tror att jag som är född -52 inte hänger med i utvecklingen eller kan ha en åsikt som speglar nuet?

 4. Evan skriver:

  Nej, Johan, om du hade läst färdigt min text så hade du sett att jag skriver att ”Den tiden är förbi, tror jag, när folk är beredda att betala 170 kronor för en CD, likadant för en film. Men vad istället? Hur ska distributionen ske? Vem ska ha pengarna?”. Så tycker jag, också. Förändring krävs. Varför skriver du när du är född? Är de för att du tror att jag som är född -52 inte hänger med i utvecklingen eller kan ha en åsikt som speglar nuet?

 5. Urban skriver:

  Justitiemassaker. Vem är förvånad. Inte jag i alla fall.

  Visst 17 ska artisterna ha betalt, men inte på det HÄR sättet, alltså monopolistiskt överpris per exemplar, för det är samhällsekonomiskt slöseri av grövsta mått; det enda som därmed uppnås är att nya artister hindras från att komma fram; och tänk att det är minsann själva SYFTET, det! Det här är alltså miljardärsmonopolets metod att skydda sin egen verkstad för glassigt obegåvat nonsens mot konkurrens och därmed strypa sann kreativitet och effektivt fördumma folket, dränka det i porr och kastrera det till motståndslöshet inför monopolkapitalets hänsynslösa Reaktion; följaktligen hjärtligt understött av Maktens dilettantiska knäfähundar som Ian-Gulliver Kallhammar, Hora Sängdahl och Claës-Barbie Alexandelander + blott alltför unken övrigt firad & förmögen Oförmögenhet.

  SVERIGE UT UR EU!

  – Peter Ingestad, Solna

 6. Urban skriver:

  Justitiemassaker. Vem är förvånad. Inte jag i alla fall.

  Visst 17 ska artisterna ha betalt, men inte på det HÄR sättet, alltså monopolistiskt överpris per exemplar, för det är samhällsekonomiskt slöseri av grövsta mått; det enda som därmed uppnås är att nya artister hindras från att komma fram; och tänk att det är minsann själva SYFTET, det! Det här är alltså miljardärsmonopolets metod att skydda sin egen verkstad för glassigt obegåvat nonsens mot konkurrens och därmed strypa sann kreativitet och effektivt fördumma folket, dränka det i porr och kastrera det till motståndslöshet inför monopolkapitalets hänsynslösa Reaktion; följaktligen hjärtligt understött av Maktens dilettantiska knäfähundar som Ian-Gulliver Kallhammar, Hora Sängdahl och Claës-Barbie Alexandelander + blott alltför unken övrigt firad & förmögen Oförmögenhet.

  SVERIGE UT UR EU!

  – Peter Ingestad, Solna

 7. Sara-Vide skriver:

  Hej!

  Jag läser! Kolla min konstnärsblogg: http://www.saravide.se/blogg/

 8. Sara-Vide skriver:

  Hej!

  Jag läser! Kolla min konstnärsblogg: http://www.saravide.se/blogg/

 9. Niklas skriver:

  Flummig video Eva!

 10. Niklas skriver:

  Flummig video Eva!

 11. Evan skriver:

  Sara-Vide! Det var kul att få veta. Din egen blogg är rolig, dina bilder väldigt intressanta. Du får ligga i min lista. Om du inte har något emot det. Så andra gäster: Titta på Sara-Vide (ett sådant namn! Man blir grön av avund …)
  Niklas: Alltid lika uppriktig. Men flummig, vadå? Är den inte snarare knäpp eller dum eller alldeles, alldeles HEMSK? Nej, du har rätt, hade jag tyckt det så hade jag inte lagt ut den. Jag tror att den är ett bevis på det mina barn anklagar mig för: Jag har en tendens att ha roligt åt mina egna skämt …

 12. Evan skriver:

  Sara-Vide! Det var kul att få veta. Din egen blogg är rolig, dina bilder väldigt intressanta. Du får ligga i min lista. Om du inte har något emot det. Så andra gäster: Titta på Sara-Vide (ett sådant namn! Man blir grön av avund …)
  Niklas: Alltid lika uppriktig. Men flummig, vadå? Är den inte snarare knäpp eller dum eller alldeles, alldeles HEMSK? Nej, du har rätt, hade jag tyckt det så hade jag inte lagt ut den. Jag tror att den är ett bevis på det mina barn anklagar mig för: Jag har en tendens att ha roligt åt mina egna skämt …

 13. Slow skriver:

  Den nakna sanningen fick en ny innebörd.

 14. Slow skriver:

  Den nakna sanningen fick en ny innebörd.

 15. Liz1e skriver:

  jag tycker din filmsnutt är alldeles lysande. eller rättare sagt – du är alldeles lysande som har stake nock att lägga ut den. bamsekram från mig!!

 16. Liz1e skriver:

  jag tycker din filmsnutt är alldeles lysande. eller rättare sagt – du är alldeles lysande som har stake nock att lägga ut den. bamsekram från mig!!

 17. Liz1e skriver:

  äh, jag glömde kommentera Domen: jag tycker det är oerhört viktigt att man/vi/de visar tillbörlig respekt för det konstnärligt skapade. att skaffa tillstånd att använda deras verk, att de får en ersättning för sitt arbete – jag kan liksom inte förstå varför det konstnärligt skapade inte betraktas som ett arbete värt att avlönas. men visst, jag tror också tiden är förbi när ”man” betalade 170 spänn för en CD.
  även om jag gör det. gladeligen faktiskt.

 18. Liz1e skriver:

  äh, jag glömde kommentera Domen: jag tycker det är oerhört viktigt att man/vi/de visar tillbörlig respekt för det konstnärligt skapade. att skaffa tillstånd att använda deras verk, att de får en ersättning för sitt arbete – jag kan liksom inte förstå varför det konstnärligt skapade inte betraktas som ett arbete värt att avlönas. men visst, jag tror också tiden är förbi när ”man” betalade 170 spänn för en CD.
  även om jag gör det. gladeligen faktiskt.

 19. Evan skriver:

  Stake – jag visste inte att jag hade den! Men tack! Det satt rätt långt inne, lite som med skorna du vet, att ha en gul och en turkos. Men det är kanske något som kommer med åren, känslan av att this is as good as it gets, eller this is ME!!

  Och Slow, ja, att se sanningen i vitögat är inte lätt, alltid. Fråntagen sin barnatro …

 20. Evan skriver:

  Stake – jag visste inte att jag hade den! Men tack! Det satt rätt långt inne, lite som med skorna du vet, att ha en gul och en turkos. Men det är kanske något som kommer med åren, känslan av att this is as good as it gets, eller this is ME!!

  Och Slow, ja, att se sanningen i vitögat är inte lätt, alltid. Fråntagen sin barnatro …

 21. Jah Hollis skriver:

  Roligt att se dig live.
  Men har du copyright på den berättelsen?
  Den verkar bekant på något vis.
  Det verkar också som om du fått kommentarer från ett par av de mer osympatiska typerna av företrädare för fildelningsförespråkarna.
  De som upprepar sina inlärda argument (som det att alla som spelar in skivor är miljdärer :-P) likt papegojor, som inte lyssnar på andras åsikter, som skriver och stavar illa och som är allmänt otrevliga mot alla som inte stämmer in i kören. Tänk om de bara kunde erkänna att de enbart vill ha saker som andra gjort gratis, att de inte har ett spår ideologi bakom.

 22. Jah Hollis skriver:

  Roligt att se dig live.
  Men har du copyright på den berättelsen?
  Den verkar bekant på något vis.
  Det verkar också som om du fått kommentarer från ett par av de mer osympatiska typerna av företrädare för fildelningsförespråkarna.
  De som upprepar sina inlärda argument (som det att alla som spelar in skivor är miljdärer :-P) likt papegojor, som inte lyssnar på andras åsikter, som skriver och stavar illa och som är allmänt otrevliga mot alla som inte stämmer in i kören. Tänk om de bara kunde erkänna att de enbart vill ha saker som andra gjort gratis, att de inte har ett spår ideologi bakom.

 23. Evan skriver:

  Hördudu, Jah, jag hade ett snack med HC härom dagen. Han tycker att allt ska delas, och att alla får ta del av hans verk. Han bryr sig inte om upphovsrätten. Rätt modern sort. Så jag sover lugnt.

 24. Evan skriver:

  Hördudu, Jah, jag hade ett snack med HC härom dagen. Han tycker att allt ska delas, och att alla får ta del av hans verk. Han bryr sig inte om upphovsrätten. Rätt modern sort. Så jag sover lugnt.

 25. Alla Smutsiga skriver:

  *fniss* det var en tokig berättelse!

 26. Alla Smutsiga skriver:

  *fniss* det var en tokig berättelse!

 27. Evan skriver:

  Men du vet väl att den är sann? Jag far ALDRIG med lögn!

 28. Evan skriver:

  Men du vet väl att den är sann? Jag far ALDRIG med lögn!