• In Treatment

  Posted on maj 11, 2009 by in Konst och kultur

  Missa inte den fantastiska serien In Treatment som börjar idag på svt och som man kommer kunna följa varje dag i veckan klockan 19. Söndag eftermiddag kommer föregående veckans avsnitt att sändas i en följd.

  Jag rekommenderar verkligen denna kritikerrosade serie med eftertryck. Förutom att den är oerhört skickligt spelad, framför allt av Gabriel Byrne som är den terapeut vars arbete vi följer, men även hans fyra patientkonstellationer och hans egen terapeut som vi får lära känna på fredagarna, så är den fenomenalt sparsamt berättad i så måtto att vi bjuds egentligen bara in i ett terapirum och så får vi följa det som sker mellan terapeut och patient via det som sägs, via ansikten, kroppsspråk och inte minst, i tystnader mellan det sagda. Det är en bedrift att med skenbart så små medel skapa spänning och intresse.

  Jag tror inte att man behöver vara specifikt intresserad av samtalsterapi för att följa serien och dess människoöden. Att människor samtalar och utvecklas, ibland till och med läker, via samtal, är något de flesta av oss känner till. Att det dialogiska mellanmänskliga kan vara både stort och smärtsamt är något vi nog alla erfarit. 

  Om man har funderingar kring hur det går till i ett terapirum så tror jag att man här kan få en aning. Och om man inte funderar så kan man se ändå. För detta är riktigt, riktigt bra. Min varmaste rekommendation – förutom The Wire som är en helt annan historia (jag har nu beställt säsong 4, så illa är det). Men som sagt: Kolla på In Treatment!
   
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=vz0QnEyiJno&hl=sv&fs=1]

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Liz1e skriver:

  klockan 19 funkar inte, söndag är uteslutet. får kolla om det finns box – vill verkligen se detta! kanske kan man se det i efterhand på svt.se?

 2. Liz1e skriver:

  klockan 19 funkar inte, söndag är uteslutet. får kolla om det finns box – vill verkligen se detta! kanske kan man se det i efterhand på svt.se?

 3. Evan skriver:

  Ja, småbarnsföräldrar har det inte lätt med denna. Men du måste se den. Det står på svt:s sida att de inte har rättigheter att visa den på playkanalen. Däremot går den på svt24 och någon annan kanal i repris. Men du bör nog se den från en skiva, det blir nog lättast så!

 4. Evan skriver:

  Ja, småbarnsföräldrar har det inte lätt med denna. Men du måste se den. Det står på svt:s sida att de inte har rättigheter att visa den på playkanalen. Däremot går den på svt24 och någon annan kanal i repris. Men du bör nog se den från en skiva, det blir nog lättast så!

 5. Liz1e skriver:

  box nr 1 funnen & beställd – tid att se den får bli framåt jul däremot, typ.

 6. Slow skriver:

  Har missat den. Verkar vara mycket bergmanskt, eller? Ett rum, ansikten, tystnader…

 7. Evan skriver:

  Synd om du missar den! Den går som sagt på söndagar i repris, hela veckans avnsnitt och även andra varianter av reprisering. Bergmanskt, nja, mer direkt på något vis, märkligt nog mindre sjukligt (med tanke på ämnet). Mer framåtriktade tystnader. Det är ett arbete som beskrivs med båda eller alla tre (i ett fall) involverade. Just att man får följa patienternas utveckling är så spännande. Oerhört bra skådespel. Man känner för dem alla.

 8. Evan skriver:

  Synd om du missar den! Den går som sagt på söndagar i repris, hela veckans avnsnitt och även andra varianter av reprisering. Bergmanskt, nja, mer direkt på något vis, märkligt nog mindre sjukligt (med tanke på ämnet). Mer framåtriktade tystnader. Det är ett arbete som beskrivs med båda eller alla tre (i ett fall) involverade. Just att man får följa patienternas utveckling är så spännande. Oerhört bra skådespel. Man känner för dem alla.