• Krapperups konsthall 2

  Posted on maj 10, 2009 by in Konst och kultur

  Förra våren skrev jag om en utställningKrapperups konsthall. Idag har vi åter varit där, för att se en utställning där Sara Andreasson och Sannah Salameh som jag skrev om då, nu visar nya bilder tillsammans med tre andra konstnärer.

  Utställningen som man kan läsa om i HD, blandar bildkonst med keramikkonst. Det är roligt att se olika konstarter men dessutom har bildkonstnärerna som ställer ut mycket olika stilar och stämningar i sina bilder. Vi tittade speciellt på Saras bilder och de har en stämning av gåtfullhet med sina låga perspektiv och mycket medvetet gjorda beskärningar.


   

  Saras bilder är tekniskt genomarbetade och noggrant planerade och just denna exakthet får en att undra vad som utelämnats. Mycket spännande.

  Sannahs bilder är häftiga i färg och form, grövre, eller till och med övertydliga i uttrycket och jag tyckte speciellt mycket om denna med sin lite klassiska stillebenkomposition men alternativa vinkling och färgsättning.

   

  Sedan tittade vi på Bente Brosböl Hansens keramik som är något av det mest hantverksskickliga jag har sett i denna konstart. Bente är från början krukmakare och har drejat i 30 år och det märks, det vill jag lova. Något exempel:

  Denna eleganta vas har alltså handdrejats och sedan ornamenterats. Oerhört skickligt och väl avvägd kombination mellan klassiskt och modernt. Eller se här:

   

  Eller denna vackra burk med lock. Bente är en rutinerad och van utställare. Hon berättar för mig att hon har 30 års erfarenhet av drejning och har säkert skapat sig ett namn genom sin färdighet. Hon är ett säkert kort för stiftelsen Krapperup som ordnar med utställningen. Därför är det kul att man även satsar på yngre förmågor. Dessa unga två, Sara Andreasson och Sannah Salameh, kommer vi säkert se mer av framöver.

  Utställningen pågår till 7 juni så gör dig en tur dit! Det är en underbar trakt, prunkande grön just nu och om du snabbar dig så kan du också glädja dig och nästan bländas av de nu så gula fälten. Tala om att livet blir i färg som Mats säger när våren kommer!  

  Och så har ju Anna Odell kommit med sin hett efterfrågade förklaring till sin kupp (läs också idag i Sydsvenskan där Konstfacks rektor intervjuats) mot psykvården. Som säkert många av oss anat, fanns det ett högst personligt motiv bakom. Jag känner inte mer för hennes aktion, trots detta. Tvärtom, på sätt och vis. Jag kan tycka att det känns som ett sätt att både exploatera sig själv och psykvården när man använder sig av denna sorts gester. En annan aspekt på det hela är att många i Annas klass går miste om medieutrymme eftersom så mycket lampa riktas mot just henne och hennes arbete. Andra konstnärer på Konstfack har säkert mycket intressant och också nydanande att komma med även om det inte bygger på att skapa raseri i psykvården och bland psykiatripatienter, eller att få kvällspressens rubriker.

  Andra bloggar om: Krapperups konsthall, Sara Andreasson, Sannah Salameh, Anna Odell, Konstfack

  Relaterade bilder: