• Prisvärd Torgny Lindgren

  Posted on maj 27, 2009 by in I terrängen, Konst och kultur, Övrigt

  Piratenpriset går i år till Torgny Lindgren, i mitt tycke ett alldeles utmärkt val. I vår bokhylla står tio böcker med hans namn på. De har varit källor till skratt, allvar, eftertänksamhet. Till en känsla av att här är en författare som ser livet i vid bemärkelse. Till en känsla av att här är en som förstår livets komplexitet och att den komplexitetet involverar alla, små som stora, framgångsrika som mindre så. Lärda och icke-lärda. Torgny Lindgren är en sann humanist som i sitt skrivande vittnar om sin ödmjukhet inför människan i stort, inte minst dem som finns vid samhällets utkant.

   

  Bild från Torna Hällestads utkant – råg med råg i ryggen 

  Jag träffade faktiskt Torgny Lindgren en gång i Uppsala när jag var på kurs. Jag fick tillfälle att prata med honom några minuter och det kändes att det var en människa intresserad av människor som jag samtalade med. Det är ett fint minne för mig.  

  Trots att han skriver om Norrland och dess miljöer, känns stoffet inte alls främmande för en skåning som jag själv, med helt osvensk bakgrund. Och just det är så fenomenalt. Han väljer en pölsaomgivning och lyckas göra den allmängiltig som scen. Hans värld befolkas av människor som är halta och lytta, alektiska, fattiga, oskolade. Och man känner igen sig!  Så här ges motiveringen till priset: ”För en berättarkonst, där det Höga och det Låga, det Breda och det Smala sitter till bords tillsammans och skålar med varandra – allt i Piratens anda." Sant, så sant. Fast vad vet jag. Jag har aldrig läst Piraten. Det borde jag nog. Men jag har sett hans gravsten på Ravlunda kyrkogård. Den är fin. Både gården och stenen.

  Nej, det blir inte så mycket läst just nu. Men fotat och målat, en del. Och så mött: Min syster besökte Sverige och fick tillsammans med gamla mor och mig möta en gammal bekanting från sådär 50 år sedan. Se på oss och annat i FOTAT, bland annat dagsfärska bilder från Torna Hällestad och Prästaskogen. I MÅLAT några nya målade bilder.  

  Andra bloggar om: Torgny Lindgren, Piratenpriset, Piraten, Ravlunda, Torna Hällestad, Prästaskogen

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Jag har bara kommit till Ljuset och har mycket att se fram emot. Det allmängiltiga och alla mustiga typer känner jag igen.
  Sparris är gott! Och vackert med …skuggorna många. För att inte tala om hur du fångat din syster.

 2. Slow skriver:

  Jag har bara kommit till Ljuset och har mycket att se fram emot. Det allmängiltiga och alla mustiga typer känner jag igen.
  Sparris är gott! Och vackert med …skuggorna många. För att inte tala om hur du fångat din syster.

 3. Evan skriver:

  Min syster, ja hon är fin hon. Och så gör hon så fantastisk keramik. Ska lägga ut en bild på något hon gjort. Vi planerar, i den mån det går, att ha en utställning tillsammans nästa år. Då får du komma!

 4. Evan skriver:

  Min syster, ja hon är fin hon. Och så gör hon så fantastisk keramik. Ska lägga ut en bild på något hon gjort. Vi planerar, i den mån det går, att ha en utställning tillsammans nästa år. Då får du komma!