• Den siste av bröderna

  Posted on augusti 26, 2009 by in Resor

  Den siste av de tre legendariska Kennedybröderna, Ted Kennedy, har avlidit. Jag hör nyheten i bilen, det är ekot 12.30 och just ordet legendarisk användes flitigt i inslaget.

  Det är rimligt. Ordet legendarisk är inte värderande, utan pekar på att det var känd person, om vilken det finns en massa historier, rykten, en del säkert sanna, en del fiktiva. För så var det med familjen Kennedy. Det fanns en verklighet som var svår att få kläm på och spekulationerna var många, och så fanns det som en sagovärld som spanns omkring dem. John F Kennedy som mördades på öppen gata 1963, var mytomspunnen. Hans vackra familj, hustru och barn likaså. Robert som sköts några år senare följde samma öde. Att alla tre bröderna såg ut som filmstjärnor spelade säkert en viktig roll i det hela.

  Min syn på John F Kennedy, över vars förfärliga död min mor grät, då man på teve, lite som med 11 september, om och om fick se skotten träffa honom, och senare genom åren igen och igen, ja min syn på honom reviderades starkt över åren. Mamma grät när han blev skjuten, pappa, folkpartist och liberal, tyckte också att han var en bra karl vars död han sörjde (jag var sådär 10 år när Kennedy höll sitt berömda tal i Berlin så mina föräldrars syn präglade mig säkert starkt och jag minns det väl).

  Efterhand som tiden gick så kom andra saker fram om honom, mycket som pekade på en hänsynslöshet, och min egen syn på saker och ting blev mer min egen och mindre mina föräldrars. Joyce Carol Oates porträtt av John F i Blonde om Marilyn Monroe var något som gav mig en annan vinkling på min bild av president Kennedy. Annat som kommit fram om honom genom åren har fått bilden att djupna och ändras. Att Kennedyklanen har varit extremt mäktig och inflytelserik kan man se i hur diverse skumheter som begåtts av dem blivit mörklagda.

  Trots detta kan man inte bortse från den väldiga betydelse dessa tre män haft för USA:s politik och bilden av landet ute i världen.  Och det som kvarstår i bilden av dem är också en påtaglig kraftfullhet i de politiska handlingarna, som när den nu avlidne Ted stod upp och uttalade sitt stöd för Barack Obama, eller hans envisa arbete för en allmän sjukförsäkring i USA. Ted Kennedy var en skicklig retoriker, en förmåga av mycket stor betydelse i amerikansk politik, som faktiskt förs mycket mer i offentlighetens ljus än i Sverige. Som på en scen.

  Kanske är det lite så jag sörjer den sister broderns död, som en beundrad skådis. Men jag kan också se att amerikansk politik och den amerikanska senaten mist en viktig och oerhört drivande senator när den 77-årige Edward Kennedy nu har dött. USA behöver goda politiker som driver viktiga frågor. Nu finns det en mindre som stödjer Obama. Det är ett stöd han verkligen behöver. Se på Fox News som låter rasister fritt uttala sitt hat för den nye presidenten – han lever farligt, Obama.

  Andra bloggar om: Ted Kennedy, Kennedyklanen, Fox News, Barack Obama

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Man kanske kan säga att det var bra för JFK:s eftermäle att han slutade på det sätt han gjorde. Nu fick han behålla en helgongloria som kanske kunde hamnat rejält på sniskan om han fått fortsätta Vietnamkriget och gjort nya försök att invadera Kuba.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bay_of_Pigs_Invasion

  Ted Kennedy gjorde också mystiska saker, som till exempel detta med den så kallade Chappaquiddick-olyckan där han flydde fältet efter att han kört av vägen och ner i ett vattendrag, lämnade bilen och en död(?) ung kvinna kvar i bilen utan att anmäla det till polisen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kennedy

 2. Evan skriver:

  Javisst, du har rätt i detta. Men som så mycket annat från landet däröver så passar det bra med bilden av politiker som någon sorts filmstjärna. Det är något annat än våra politiker här, Tobleroneaffären kan väl säga en hel del om skillnaden. Trots det tycker jag att det var ett jäkla sätt av Sahlin att behandla offentliga medel. Men det är som sagt i en helt annan skala här, som man bedömar vanligt folk, eller hårdare.

 3. Jah Hollis skriver:

  Yngve Holmberg lanserades väl som någon svensk Kennedy.
  Fast det var ju dömt att misslyckas. 🙂

 4. John skriver:

  Finns det nåt värre än politiska
  familjer som Kennedy, Clinton och
  Bush som exempel.
  Jag skulle skämmas om jag var
  amerikan.
  USA vill gärna sprida demokrati
  till ”världen” men borde göra
  sin hemläxa först.
  Där är Obama ett bra steg.