• In, ut och bort

  Posted on januari 21, 2010 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Det har varit intensiva veckor för mig känslomässigt och också praktiskt sedan vi återvände från vår resa till Madeira. Mamma har med vår hjälp flyttat in på ett så kallat äldreboende i Lund. Hon har fått ett fint om än litet rum i centrala Lund, ett stenkast (med stark arm!) från Mårtenstorget. Det har inneburit en hel del arbete för oss inblandade och en stor oro för mamma som vi nu dock hoppas ska kunna få det bra där hon är. 

  En annan viktig kvinna i mitt liv, vår dotter, har flyttat till Norrlands huvudstad Umeå där hon börjat på en utbildning på detta vårt mest nordliga universitet (trodde jag tills jag blev rättad av Janet – se bland kommentarerna!) som verkar vara på hugget och i framkant och vad du vill! Heja Norrland! Heja Julia!  

  In och ut. 

  I dagens tidning läser jag till min sorg att Kate McGarrigle har dött. Gått bort. För några dagar sedan dog hon efter att under lång tid ha kämpat mot sarkom. För mig har systrarna McGarrigles musik betytt mycket, det finns en härlig sångglädje i deras sånger och jag har vid ett antal tillfällen försökt propagera för dem här i JAHAJA, senast för deras skiva The McGarrigle Christmas Hour från 2005.

  Men jag har lyssnat på dem sedan sjuttiotalet. Deras första skiva kom 1975 och där finns den underbara, så gladgörande ><a href="spotify:track:0lZr3jHKpkO3lavGcWXZkT"Foolish you och Loudon Wainrights läckra Swimming song. Men det finns massor med favoriter i mitt inre trallbibliotek – många av sångerna har underbara texter. En riktig favorit är Walking song med den inledande raden: Wouldn’t it be nice to walk together, baring our souls while wearing out leather", med den fina dubbeltydigheten i sula och själ. Hack i häl.

  När jag läser om de två systrarna från Quebec i Kanada och deras engelskspråkiga ursprung, deras trots detta ofta franskspråkiga sånger, hur ofta deras sånger sjungits av andra sångare, ser jag också att en annan favorit, Nick Cave, använt syrrorna i bakgrunden till sin fantastiska skiva No More Shall We Part. Wow. Underbart med dessa kombinationer av musiker, en härlig känsla av ge-och-ta.

  Lyssna på detta och kolla in deras kompisar.
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=5vK7jitvJXI&hl=sv_SE&fs=1&]

  Adjö, Kate.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Relaterade bilder:

22 Responses so far.

 1. Christina skriver:

  Hej, kom hit via DN, behövde någon att dela sorgen med. Systrarna är helt underbara. Tack för att du skrev om dem.

 2. Christina skriver:

  Hej, kom hit via DN, behövde någon att dela sorgen med. Systrarna är helt underbara. Tack för att du skrev om dem.

 3. Evan skriver:

  Ja, jag blev väldigt ledsen. Det finns så mycket att säga om dem. Inte minst deras feministiska anslag om man ska summera. Kraft, talang, värme. Otrolig musikalitet. Ja, de har betytt mycket för mig.

 4. Evan skriver:

  Ja, jag blev väldigt ledsen. Det finns så mycket att säga om dem. Inte minst deras feministiska anslag om man ska summera. Kraft, talang, värme. Otrolig musikalitet. Ja, de har betytt mycket för mig.

 5. Magnus skriver:

  ”Think of all the love you eat when you salt your meat!” 🙂 So long, Kate McGarrigle.

 6. Magnus skriver:

  ”Think of all the love you eat when you salt your meat!” 🙂 So long, Kate McGarrigle.

 7. Evan skriver:

  Ja, den är fin den, kemiläraren, NaCl-sången!

 8. Evan skriver:

  Ja, den är fin den, kemiläraren, NaCl-sången!

 9. Janet skriver:

  Sveriges nordligaste universitet ligger i Luleå, som även har campus i Kiruna.

 10. Janet skriver:

  Sveriges nordligaste universitet ligger i Luleå, som även har campus i Kiruna.

 11. Evan skriver:

  Ajajaj, fel av mig! Men det gläder mig att man har så nordliga universitet i vårt långa land. Tack för rättelsen!

 12. Evan skriver:

  Ajajaj, fel av mig! Men det gläder mig att man har så nordliga universitet i vårt långa land. Tack för rättelsen!

 13. Jah Hollis skriver:

  Ja, sorgligt är bara förnamnet.
  Dom kommer att dö nu, en efter en, dom som har betytt så mycket för oss.
  Emmylou verkar i alla fall hänga med ett tag till.
  Hon skulle kunna vara den tredje systern.
  http://www.youtube.com/watch?v=4YrfLnlrquo

 14. Jah Hollis skriver:

  Ja, sorgligt är bara förnamnet.
  Dom kommer att dö nu, en efter en, dom som har betytt så mycket för oss.
  Emmylou verkar i alla fall hänga med ett tag till.
  Hon skulle kunna vara den tredje systern.
  http://www.youtube.com/watch?v=4YrfLnlrquo

 15. Evan skriver:

  Jah, visst är det så, en tredje syster. Mycket syskterskap överhuvud taget. Eller mänskoskap

 16. Evan skriver:

  Jah, visst är det så, en tredje syster. Mycket syskterskap överhuvud taget. Eller mänskoskap

 17. Jah Hollis skriver:

  På tal om Nick Cave: Du vet väl att han och Warren Ellis har gjort musiken till filmatiseringen av The Road/Vägen?:
  http://www.musicomh.com/albums/nick-cave-9_0110.htm

 18. Jah Hollis skriver:

  På tal om Nick Cave: Du vet väl att han och Warren Ellis har gjort musiken till filmatiseringen av The Road/Vägen?:
  http://www.musicomh.com/albums/nick-cave-9_0110.htm

 19. Evan skriver:

  Ajaj, då försvann mitt sista tvivel om jag skulle se filmen (jag är som du uppenbarligen är medveten om, extremt imponerad av den boken), OK, jag ska se den!

 20. Evan skriver:

  Ajaj, då försvann mitt sista tvivel om jag skulle se filmen (jag är som du uppenbarligen är medveten om, extremt imponerad av den boken), OK, jag ska se den!

 21. Jah Hollis skriver:

  Jag håller, efter mycket om och men, på att läsa boken.
  När jag är klar med den talar mycket för att jag även kommer att kolla in filmen. Med Viggo Mortensen i rollen som Mannen kan det inte bli fel. Tror jag.

 22. Jah Hollis skriver:

  Jag håller, efter mycket om och men, på att läsa boken.
  När jag är klar med den talar mycket för att jag även kommer att kolla in filmen. Med Viggo Mortensen i rollen som Mannen kan det inte bli fel. Tror jag.