• Precious

  Posted on februari 20, 2010 by in Resor

  Se en positiv film, trots det tragiska innehållet, se Precious! Filmen handlar om den väldigt tjocka (ja, det är faktiskt det man först noterar) svarta Clariice Precious, som 16-år gammal har blivit våldtagen av sin far, lever med en mor som inte har något liv att tala om och verkar hata sin dotter, dagdrömmer om att hon är vit och smal, populär och lycklig. Allt detta som hon inte är.

  En bra person på hennes skola skickar henne till en alternativ skola som går under namnet Each One Teach One (varför skolan heter så får vi aldrig veta). Här bemöts hon som den person hon är, med de förutsättningar hon har och livet går vidare. Hennes erfarenheter och livssituation beskrivs med fantastiskt skådespel, intressant bildarbete, mycket bra dialog. Inget "I love you, I love you" här, inte bara för att frasen inte passar i sammanhanget utan för att det inte är den sortens stereotyper som presenteras. Däremot finns det "jag ser dig" i filmen, inte minst i det avseendet att denna unga kvinna med oddsen så emot sig, till sist lyckas se sig själv som en med kapacitet och möjlighet till lycka.

  Både Mariah Carey och Lenny Kravitz har roller i filmen och inte minst Mariah Carey imponerar. Vi som är inne i The Wire-spåret känner igen de fattiga, miserabla miljöerna. Likheter finns också tematiskt till Fish Tank.
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=rx-3jYJkUWQ&hl=sv_SE&fs=1&]

  Läs DN, Sydsvenskan,

  Andra bloggar om: Precious, Fish Tank, jag ser dig

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Jag tänkte genast när jag läste om denna film att nu har amerikanerna, givetvis, gjort en Fish Tank i kubik. Är det ett lyckligt slut på den med?

 2. Evan skriver:

  Ja, jag tyckte att den i sluttonen var lik. Men egentligen är det hopplösare för Precious än för Fish Tank-tjejen, vad hon nu heter. Jag tycker att Precious snabbt försvann ur mitt medvetande. Inget gott betyg. Nä, tacka vet jag Vägen!!