• Porslinsneger

  Posted on februari 26, 2010 by in Konst och kultur, Övrigt

  Läser att Månteaterns pjäs Porslinsnegrer blivit DO-anmäld. Det gäller annonseringen och anmälan är gjord av en privatperson i Malmö som upplevt denna som hets mot folkgrupp. Pjäsen har premiär i kväll i Lund.

  Det är väldigt bra att DO finns och att det finns skydd, på detta sätt, för utsatta grupper. Men att låta benämningen på ett föremål, porslinsneger, som var ett prydnadsföremål under en helt annan tid med helt andra värderingar, bli något som idag upprör så till den milda grad att man DO-anmäler, visar att man inte har historisk kunskap. Det fanns en tid då man avbildade svarta människor i porslin, det fanns en tid då svarta människor kom till Europa för att visas upp som, just, porslinsnegrer, som sällsynta arter för beskådan. Det är just kring detta pjäsen bland annat kretsar.

  Vad som däremot är illa, är Ilmar Reepalus uttalande i dagens Sydsvenskan, där han säger så här angående centerns Fredrick Federleys som uttryckt att Reepalu borde avgå med tanke på hur han har uttalat sig kring den ökande antisemitismen i Malmö: – Vem är Fredrick Federley? Är det han som uppträdde som transvestit häromdagen, han hette något kvinnonamn väl?

  Reepalu har nu vid ett antal tillfällen visat ett så dåligt omdöme att man bara kan misstänka att det inte handlar om bristande omdöme utan att han menar vad han säger. Det är allvarligt. Hans uttalanden kring antisemitismen i Malmö är så ansvarslösa så att man baxnar. Att han nu backar är bra men när jag läser hur vårdslöst han uttrycker sig kring Federleys privatliv, då undrar jag hur seriös han är när han reviderar sina tidigare uttalanden.

  Men hopp finns. Om vår, om inte annat.  

  En strimma hopp 

  Titta gärna på mina bilder här i JAHAJA eller på Lokal konst

  Andra bloggar om: Porslinsnegrer, Månteatern, DO, Fredrick Federley, Ilmar Reepalu Lokal konst

  Relaterade bilder:

7 Responses so far.

 1. Maria skriver:

  Spännande med Ume. Kanske kanske sak jag läsa en kurs på distans där nästa termin. Kul för Jullan! Säkert mkt spännande miljö för den med öppet sinne.

 2. Jah Hollis skriver:

  Någon i Skurup hade DO-anmält de svenska tv-kommentatorerna vid invigningen av OS för att de skulle ”kränkt” någon från något fjärran land. Sådant trams drar ett löjets skimmer över DO:s verksamhet.
  Federly vete tusan om man ska ta på allvar. Han är en linslus och väldigt sugen på att synas i media. Jag tycker inte detta verkar vara något påhopp på honom som privatperson, eftersom han gärna exponerar sitt transvestitliv i media och drar ett löjets skimmer över politiken och sitt jobb som folkvald.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6576799.ab

 3. Evan skriver:

  Visst ska man få anmäla, och visst är det som sagt bra att DO finns, men jag håller med dig om kopplingen till kränkningsandan här i landet. Varför kan man inte bara vara förbannad istället för att anmäla? Starta en blogg och vara förbannad? Kan man göra! Vad gäller Federley så varför inte? Likadant med honom, man kan ju reta sig men jag tycker verkligen att Reepalus omdöme är dåligt när han offentligt uttrycker en så överlägsen attityd.

 4. Evan skriver:

  Maria Maria, du kan inte din sak. Eller? Vad ska du läsa där? Folk undrar hur jag hinner. Hur hinner du? Med tre barn hemma?

 5. Jah Hollis skriver:

  Visst, det står var och en fritt att DO-anmäla. Men om man samtidigt lämnar över sitt eget omdöme till en ombudsman vete tusan vad det omdömet är värt. DO blir en institution som får hålla på med petitesser.
  Federly har så länge som jag bloggat hållt på och gjort det ena utspelet efter det andra för att få strålkastarljuset på sin egen person. Inte underligt att Centern håller på att utplånas med sådana kappvändare och oseriösa förespråkare. Jag är inte förtjust i Reepalu, men vid sidan av sådana som fackföreningshataren och FRA-svikaren Federly framstår han i alla fall som ärlig.

 6. Evan skriver:

  Jag håller med dig i det fall att man bara DO-anmäler med autamatik, istället för att på annat sätt argumentera för sin sak. Och att en så viktig institution på så vis får syssla med petitesser. Men vad gäller Federly så nej. Han må vara si eller så som politiker men då ska Reepalu ge sig på DET och inte hans privatliv. Jag tycker verkligen att Reepalu snackar på för mycket utan eftertanke. Ärlig är bra men dåliga åsikter en annan. Jag vill inte ge mig in djupare i den diskussionen här. Och det är i sig talande.

 7. Jah Hollis skriver:

  Jo, men bara ett sista ord från mig. Federley (så stavas det tydligen) blandar ju gärna själv ihop sina roller som politiker och privatperson och då kanske de som ska ge sig på honom har svårt att skilja det ena från det andra. Federley koketterar själv på sin blogg med att han vet att det minsann finns både drag show och gayklubbar i Malmö (Gäsp, det fanns det väl redan för 25-30 år sedan).
  Och kastar det i ansiktet på Reepalu som om det vore något alldeles fantastiskt radikalt. För mig känns det bara som ytterligare ett sätt att försöka vinna billiga poäng. Jag hoppas verkligen att ett otidsenligt parti som Centern åker ur riksdagen med dunder och brak i höst.