• Solig onsdag surnar till

  Posted on mars 3, 2010 by in I terrängen

  Möte mellan oliktänkande 

  Det är solig onsdag och jag går den runda vi kallar ljusa rundan – den är vacker och ger maximalt ljus med vidd i vyn. Några hästar står och mumsar på halm och jag tar mig ett snack med dem och några bilder.

  Vad gör du, ropar en man som kommer från gården intill. Jag fotograferar hästar säger jag. Det får du inte, säger han. Varför? Jamen vet du inte att folk tar foton på hästar för att sedan stjäla dem, säger han. Jag blir både förbannad och nästan full i skratt. Att mitt umgänge inte inkluderar hästtjuvar är inget jag tycker att jag ska behöva säga. Vadå, säger jag, får jag inte fotografera hästar som går ute, är du säker på det, säger jag spotskt (från vilken dammig lucka i hjärnan hämtade jag det ordet?). Ja, jag har inte kollat lagstiftningen, säger han, men vi brukar säga så till folk.

  Han kommer fram till mig och granskar min, som vanligt, av blåst och kyla, rinnande blick. Letar väl efter skurken i mig. Bor du här, frågar han. Ja, jag bor här och brukar ofta gå här och har säkert många gånger fotograferat dina hästar och är rätt säker på att jag får göra det så länge det är för privat bruk. Jag kan se att han börjar ångra att han gett sig på mig och han backar genom att säga att han hoppas att jag inte tagit illa vid mig, att jag ju ska känna att det är OK att gå fritt i min hemby.

  Vafan??? Vad är det med folk? Att hota med förbud som man inte ens har koll på, bara för att skrämmas i den här världens mest lagkära av nationer, det är alldeles för vanligt, vi har andra exempel på det här i krokarna. Det är så synd. Vi har något av det finaste i världen, allemansrätten. Men vad är glädjen med den vid ett möte med en sur och misstänksam medmänniska? Körd, det är vad den är.

   Stammisar efter kapning.

  Andra bloggar om: Allemansrätt, fotografera hästar, rätt att fotografera, misstänksamhet

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Trist att stöta på sådana som beter sig på det viset.
  Det är väl självklart att man inte kan sätta upp några egenhändigt uppfunna fotoförbud lite hipp som happ.
  Jag har själv råkat ut för en liknande sak (lite för omfattande för att gå in på här) och jag blir så förbannad på denna misstänksamhet och egenmäktigt förfarande-mentalitet som smugit sig in i samhället.

 2. Jah Hollis skriver:

  Trist att stöta på sådana som beter sig på det viset.
  Det är väl självklart att man inte kan sätta upp några egenhändigt uppfunna fotoförbud lite hipp som happ.
  Jag har själv råkat ut för en liknande sak (lite för omfattande för att gå in på här) och jag blir så förbannad på denna misstänksamhet och egenmäktigt förfarande-mentalitet som smugit sig in i samhället.