• ”Allt som gör livet värt att leva”

  Posted on mars 7, 2010 by in Konst och kultur

  Många av oss, som varit med under några olika decennier, sekler och för den delen millennier, minns nog standardfrasen från kontaktannonserna i dagstidningarna: ”Intressen: Allt som gör livet värt att leva”. Lite väl allmänt för att sålla ut potentiella partners, eller vad tycker ni?

  Å andra sidan: Jag är själv intresserad av allt som gör livet värt att leva. Om jag ska definiera det ytterligare så kan det bli: Allt som får mig att försjunka och fokusera i det jag upplever. Ja, att uppleva totalt är att leva totalt.

  Så funkar konsten för mig. Det är primärt bilder och texter i mitt fall. Sist men inte minst, kommer musiken. Mycket sedan en tinnitusproblematik gjort sig gällande, vilket gör att jag snabbt blir ljud-trött och inte kan lyssna någon längre tid på musik.

  Men igår kväll satte jag mig, delvis inspirerad av Andreas Ekström i Sydsvenskan, för att lyssna och titta på Andra chansen i Melodifestivalen. Det var kul, och till min glädje slog Kalle Moraeus och Orsa Spelmän ut Neo som inte alls var dålig men mitt hjärta bankar hårt för svensk folkmusik, väl framförd.

  Men den stora upplevelsen för mig, var att höra Pauline, tjejen från både Småland och Malmö och Zimbabwe innan dess. Hon har en riktigt, riktigt fin och personlig röst som hon anpassar väl till låten (hör henne här till exempel, med Bo Kaspers orkester, respektive hur hon låter när hon sjunger gårkvällens låt). Hon gick ut lite försiktigt men visade sedan ett behärskat självförtroende som jag verkligen beundrar. En riktigt snygg tjej med mycket utstrålning, en röst som ligger på topp. Jag hoppas för hennes skull att de låtar hon kommer sjunga framöver kommer vara lite originellare än en del av dem man kan höra med henne.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=KlsSMPCgxy0&hl=sv_SE&fs=1&]

  Sedan fick jag ett härligt musiktips: Mama Rosin, ett tips som gällde låten Le Two Step Du Motorcycle som verkligen växer inom en efter några lyssningar. Dessa galna, glada schweiziska killar kan verkligen illustrera musikglädje, kolla här nedan!
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=l0EheLTqK8w&hl=sv_SE&fs=1&]

  Ja, och nu väntar tur till Louisiana: Vad mer kan än kulturknutta begära?
  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

10 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Jag hörde Pauline för flera år sedan och noterade hennes namn i ett block. Då lät hon väldigt bra (jag tror det var hennes första skiva) i radio. Och det är sällan något av det som jag hör på radio som jag överhuvudtaget lägger på minnet. Men ska man vara med i Melodifestivalen måste man nog anpassa sig och vara mer allmängiltig och inte f-ö-r originell.
  För övrigt värmdes mitt skadeglada hjärta av att den självsäkre och självgode Andreas Ekström gissade 50 procent fel i sina förutsägelser om hur det skulle gå i den delen av tävlingen. Ursäkta, men AE är en människa jag efter personliga upplevelser av honom har svårt att ta på allvar.

 2. Jah Hollis skriver:

  Jag hörde Pauline för flera år sedan och noterade hennes namn i ett block. Då lät hon väldigt bra (jag tror det var hennes första skiva) i radio. Och det är sällan något av det som jag hör på radio som jag överhuvudtaget lägger på minnet. Men ska man vara med i Melodifestivalen måste man nog anpassa sig och vara mer allmängiltig och inte f-ö-r originell.
  För övrigt värmdes mitt skadeglada hjärta av att den självsäkre och självgode Andreas Ekström gissade 50 procent fel i sina förutsägelser om hur det skulle gå i den delen av tävlingen. Ursäkta, men AE är en människa jag efter personliga upplevelser av honom har svårt att ta på allvar.

 3. Evan skriver:

  Hejsan Jah, kul att du lagt märke till Pauline, du har ju bra musiksmak. Jag var också nöjd att AE hade så fel vad gällde Neo och Kalle M, även om de sedan slogs ut. Men visst ska det vara så på kultursidan – man ska vara tvärsäker? Det hör liksom till den kulturen, kan man säga!?

 4. Evan skriver:

  Hejsan Jah, kul att du lagt märke till Pauline, du har ju bra musiksmak. Jag var också nöjd att AE hade så fel vad gällde Neo och Kalle M, även om de sedan slogs ut. Men visst ska det vara så på kultursidan – man ska vara tvärsäker? Det hör liksom till den kulturen, kan man säga!?

 5. Mikael skriver:

  Precis. Som Mama Rosin skuttar hoppar jag i trädgården på landet.

 6. Mikael skriver:

  Precis. Som Mama Rosin skuttar hoppar jag i trädgården på landet.

 7. Evan skriver:

  Ah, Micke, det låter gott för själen. Ingen tjäle där heller va?

 8. Evan skriver:

  Ah, Micke, det låter gott för själen. Ingen tjäle där heller va?

 9. Mikael skriver:

  Brrrr. Minusskiten ska fortsätta nästa vecka.

 10. Mikael skriver:

  Brrrr. Minusskiten ska fortsätta nästa vecka.