• Skaplig sömn

  Posted on mars 17, 2010 by in Övrigt

  I dagens Sydsvenskan kan man läsa en artikel som handlar om sömnens betydelse för kreativeteten, bland annat. Högintressant enligt mig. I artikeln tar man upp betydelsen av olika sorters tankeverksamhet. Jag skrev nyligen om strykning här i JAHAJA och jag har pratat mycket med folk på sista tiden om det fina tankeflöde man kan komma in i när man ägnar sig åt sysselsättningar som kräver lite tankeverksamhet – strykning, disk, också promenader som är oslagbara i detta avseendet (och alla möjliga andra).

  Växlingen mellan olika sorters tänkande är viktig, enligt Eva Hoff och Ingegerd Carlsson, vars forskning beskrivs i artikeln. Och i sömnen och avslappningen finns en kraftfull motor för kreativitet i framför allt REM-sömnen som faktiskt hjälper en att hitta oväntade lösningar på problem, fast på ett helt annat sätt än när man fokuserar medvetet på dem.

  Artikeln handlar också om drömmar, ett kärt ämne för mig. Jag har haft stor kreativ glädje av mina drömmar och kan om jag har drömt något riktigt spännande, få både tankestoff och bildstoff (se MÅLAT, här och där).

   

  Jag reflekteras – alltså är jag 

  Men slutorden i artikeln är väl det som känns närmast mitt eget evangelium – Eva Hoff, en av forskarna, pekar på vikten av att inte fylla almanackorna med aktiviteter. Jag tror stenhårt på detta. "Att bara vara" talar man om idag. Jag kan inte med det uttrycket. Det finns inget sånt. Vi är alltid. Grejen är väl att respektera att även om vi sysslar med något så enkelt som att sitta på en bänk och titta på folk, ta en promenad, stryka, ligga och morna oss, så är vi. Vi är. Och det är inget bara med det.

  Mellan 13 och 14 idag, på min lediga onsdag, kunde man chatta med forskarna i artikeln. Jag lyckades få med mina frågor, så till den milda grad att chattextens rubrik på tidningens hemsida ("Är strykning bra för kreativiteten?") fick bygga på en av mina frågor. Är strykning bra för kreativiteten? Ja. Och för skjortorna. En så kallad winwin-situation … Ha.

  Andra bloggar om: Eva Hoff, Ingegerd Carlsson, drömmar, tänka, promenera, vara, REM-sömn

  Relaterade bilder:

12 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Hade det inte blivit någon spegelbild, hade jag fått onda aningar. Då skulle du ha kunnat vara en vampyr, eftersom sådana saknar själ och därmed även spegelbild. Men något sådant skulle jag aldrig ha misstänkt om dig. 🙂

 2. Jah Hollis skriver:

  Hade det inte blivit någon spegelbild, hade jag fått onda aningar. Då skulle du ha kunnat vara en vampyr, eftersom sådana saknar själ och därmed även spegelbild. Men något sådant skulle jag aldrig ha misstänkt om dig. 🙂

 3. Evan skriver:

  Nä, någon vampyr är jag inte. För jag tål vitlök, förutom att jag reflekteras!

 4. Evan skriver:

  Nä, någon vampyr är jag inte. För jag tål vitlök, förutom att jag reflekteras!

 5. Mikael skriver:

  Håller med, att stryka ger välbefinnande, är ett litet mellanrum. Och så blir det fint också.

 6. Mikael skriver:

  Håller med, att stryka ger välbefinnande, är ett litet mellanrum. Och så blir det fint också.

 7. Evan skriver:

  Ja, fint är fint. Att vårda kära ting, det gillar jag.

 8. Evan skriver:

  Ja, fint är fint. Att vårda kära ting, det gillar jag.

 9. julia skriver:

  du räds heller inte kors, eller ljuset. gulliga mamma. blås på!

 10. julia skriver:

  du räds heller inte kors, eller ljuset. gulliga mamma. blås på!

 11. Evan skriver:

  Men jag är inte blåst. Varför heter det så? Att man är blåst – dum. Märkligt ord. Nä, jag räds inte kors. Bara lite såna som är utklädda …

 12. Evan skriver:

  Men jag är inte blåst. Varför heter det så? Att man är blåst – dum. Märkligt ord. Nä, jag räds inte kors. Bara lite såna som är utklädda …