• Fara vill

  Posted on mars 16, 2010 by in Konst och kultur

  En liten bok, gul. Elin Ruuth har skrivit en bok, Fara vill som berör mig. Den handlar om att bli, längta efter, våndas över, det som finns där borta, att bli vuxen. Men inte bara. Den handlar också om relationer och ensamhet. Den är fragmentarisk, kanske väl fragmentarisk, men mycket stark och en fantastisk debutbok. Boken får många förstrukna rader av mig och har recenserats av både Nina Björk i DN, Rita Tornborg i SvD, Karin Nykvist i Sydsvenskan, Bella Stenberg i GP, ja, ni ser, alla är kvinnor och så även jag. Vi är kvinnor som nog flera av oss har avstånd till våra ungdomsår. Kanske några av oss som recenserat dessutom är mammor.

   

  Skör is 

  För det är både som före detta ung och som mamma jag läser och stryker för. Och om att lämna hemmet (i Elin Ruuths fall i Luleå för att flytta till Malmö) för att man bara måste, men inte utan kval:

  Jag känner den hårfina skillnaden mellan ett flickrum och ett andrahandskontrakt, ett luftslott och ett kastell.

  För säkerhets skull har jag ritat bil-, tåg- och fågelvägen mellan Möllevången och Norrbotten på en servett. Det är ett slags hemförsäkring. 

  Som mamma läser jag med förståelse och sorg:

  Mamma vet många saker, men hon vet inte allt. Jag har lärt mig prata i telefon på ett sådant vis att det inte hörs när jag börjar gråta. 

  Det finns en sorts krass och skarp humor som tilltalar och förvånar när den kommer från en så ung människa (Ruuth är född 1986):

  Det finns obestridliga fördelar med att leva sitt liv i ickekronologisk ordning. Om man lyckas förneka att man en gång blivit född, då behöver man inte behandla det där med anknytningsteorin till exempel.  

  Ja, det är vackert, sorgligt, gripande, roligt och allvarligt. Lite splittrat men med en väldig potential. Väldigt roligt att hon har blivit utgiven. Fantastiskt att hon har blivit så recenserad. Lycka till, Elin Ruuth. Det verkar inte som du kommer fara vill ibland orden. Där är du säker.  

  Andra bloggar om: Elin Ruuth, Fara vill, debutant, kvinnliga recensenter

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. nilla|utanpunkt skriver:

  Den här boken är jag jättesugen på att läsa! Tack för din recension, den gjorde suget ännu starkare.

 2. nilla|utanpunkt skriver:

  Den här boken är jag jättesugen på att läsa! Tack för din recension, den gjorde suget ännu starkare.

 3. nilla|utanpunkt skriver:

  Hej igen, vad kul, för jag har lagt ett bokmärke på din blogg också – gillade din ton och du verkar vara lite som jag; ser, lyssnar, läser, känner igen, gillar konst, kultur, blandat, tankfullt. Du har helt rätt, jag är född på 60-talet, fast jag har nog alla åldrar i mig ;-). Har däremot inte tänkt på att jag skriver som en viss ålder, nu fick du mig att fundera! Ha det gott och på återseende!
  ps. nej, jag har inte skrivit om Atonement, det var en kommentarutväxkling mellan mig och en bloggarvän (som älskar boken också). Men jag kommer nog att läsa den, eftersom den blev så starkt rekommenderad.

 4. nilla|utanpunkt skriver:

  Hej igen, vad kul, för jag har lagt ett bokmärke på din blogg också – gillade din ton och du verkar vara lite som jag; ser, lyssnar, läser, känner igen, gillar konst, kultur, blandat, tankfullt. Du har helt rätt, jag är född på 60-talet, fast jag har nog alla åldrar i mig ;-). Har däremot inte tänkt på att jag skriver som en viss ålder, nu fick du mig att fundera! Ha det gott och på återseende!
  ps. nej, jag har inte skrivit om Atonement, det var en kommentarutväxkling mellan mig och en bloggarvän (som älskar boken också). Men jag kommer nog att läsa den, eftersom den blev så starkt rekommenderad.