• Pusselbit

  Posted on april 28, 2010 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  John Holm. Visst, jag hade hört låten Maria många mil men hade såvitt jag vet aldrig hört talas om denne artist förrän Jah Hollis i min förra bloggpost, i en kommentar tipsade om honom. Och då var det med låten Ett enskilt rum på Sabbatsberg, som verkligen passade in i sammanhanget. Liv och död.

  Jag blir väldigt tagen av sången. Den melankoliska men också sakliga texten framförs av Holm med en känsla som bara kan komma från egen upplevelse. Tack, Jah, för tipset, John Holm är en ny musikalisk vän.

  ETT ENSKILT RUM PÅ SABBATSBERG

   I natt svävar änglar vid din sängkant
  och snart så knackar någon på din dörr.
  Ändå tycks du ha det ganska ensamt
  din tid är slut och allt är som sig bör.
  Jag hoppas att du inte känner ängslan
  inför din färd till fjärran horisont.
  Somt är ledsamt somt är glatt i livet
  din skjorta ren som snö, men är din själ – lika vit?

  Jag sitter här i nattens sena timma
  men tror ej att jag är till större tröst.
  Jag sköter en maskin som sprider ånga
  den skänker lindring åt ditt sjuka bröst.
  Jag undrar om du sover eller tänker
  och om du tänker vad du tänker på.
  Din matta blick som söker morgon ljuset
  har mist sin ungdoms glans och din hud – är så grå.

  Jag hoppas att du skådat stora vatten
  och att inte livets minnen mist sin färg.
  Jag ser din ande flyga ut i natten
  ut från ett enskilt rum på Sabbatsberg.

  Jag sitter hopplöst hjälplös vid din sida
  men känner tjusningen som döden har.
  Ett paradis där ingen människa lider
  jag är ej rädd att följa, men min ungdom – får mig att bli kvar.

  Jag tittar också på en intervju med en ung John (han debuterade som 24-åring om jag förstår det rätt) och han ser så skör ut. Hur gick det för honom sen? Jo, han lever och bor i Malmö enligt wikipedia. Efter ett antal år i USA så har han återvänt till hemlandet. Har spelat in skiva med Owe Thörnqvist. Minsann.

  Ja, det finns många sätt att få till livspusslet och wikipedia är inte nödvändigtvis bästa sättet att kolla upp John Holms pusselbitar. Men ni kan få se en av mina:  

   

  Andra bloggar om: John Holm, pussel, Ett enskilt rum på Sabbatsberg

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Intressant att du blivit så fascinerad av John Holm.
  Jag har många beröringspunkter med honom och har faktiskt stött på honom två gånger (båda gångerna i livsmedelsbutiker) under den tid han bott i Malmö. Men jag har inte vågat säga något till honom fast jag egentligen velat det. Det var några år sedan och jag vet inte var han finns nu, om han ens bor kvar i Malmö.
  Men 2004 kom boken ”John Holm, En sann historia” (skriven i Malmö) som jag hittade på bokrea ett par år senare och som är en kort sammanfattning av hans liv, skriven av honom själv.
  Där kommenterar han också sina låtar och berättar att Ett enskilt rum på Sabbatsberg är en historia han upplevde som sjukvårdsbiträde på Sabbatsberg när han vakade över en man som hade lungcancer. Verkligheten rakt av.
  Boken finns visst att köpa än, men är ganska dyr. När jag köpte den på bokrean kostade den en bråkdel av originalpriset.
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9189618327

 2. nilla|utanpunkt skriver:

  Blir också nyfiken. Dessvärre har jag inte Spotify.

 3. Evan skriver:

  Jah, ja, jag blev verkligen tagen. Jag har själv jobbat som vak och, märk detta, varit i dessa situationer flera gånger. Det var rätt skakande, men fick en att tänka. Nilla, låten finns i min förra bloggposts kommentar där Jah lagt länken till youtube.

 4. Mikael skriver:

  Jag gick faktiskt igenom Sabbatsberg (området) i dag och trots att det byggs hej vilt där och även ser kaotiskt ut, inte minst arkitektoniskt, infann sig ett lugn. Som om Holm planterat något.

 5. Evan skriver:

  Fint, Mikael K. Det gläder mig. Funderade över namnet Sabbatsberg när jag läste din kommentar – sabbaten ska ju vara lugn. Men se här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sabbatsberg, fast du kanske redan visste varför det heter som det gör?!