• Retroord

  Posted on maj 2, 2010 by in Övrigt

  Jag pratar med någon som är född på 90-talet och använder ordet "bussigt". Det slår mig när jag säger det att det är ett rätt förlegat ord. Men fint!

  Ordet bussigt ger lite käck känsla, lite Mästerdetektiven Blomkvist som Mats säger, en viss anda, scouter och sommarlov. Jag tänker att man kanske skulle kunna re-lansera ordet? Få det att bli modernt igen som blommiga tapeter i brunt och orange? Ett retroord?

  Vad säger ni om framtiden för det ordet? Kan det vara något? Om jag sprider det ordet kanske jag kan hamna i Nyordsboken. Den har hittills kommit ut i två upplagor och listar nya ord som synts i tryckta medier. Man kan också, via Språkrådet som är utgivare av boken, få listat nya ord man hittar på eller skickar in. Ett ord jag ser i listan över 2009 års inskickade ord är "chippa" som jag hörde någon gång i höstas för första gången när en expedit bad mig att just, chippa, det vill säga stoppa in betalkortet med chippet först. Jag hade aldrig hört ordet förut men fattade förstås direkt. Så snabbt går det när ett ord är tydligt och behövs!

  Så nu ska jag skriva till Språkrådet och slå ett slag för ordet retroord. Sedan ska jag sätta det i bruk, och förstås, framför allt, sprida ordet bussig för att göra mitt nyord användbart. Bussig, såvitt jag kan förstå av SAOB, har sitt ursprung i att vara buss med någon, vilket ska betyda ungefär att vara bror eller kompis. Så kan det vara.

  Men var nu bussiga, sprid ordet!

   

  Äkta retrogolv hos goda vänner 

  Relaterade bilder:

7 Responses so far.

 1. nilla|utanpunkt skriver:

  DU har rätt, bussigt har jag inte använt på ett antal decennier. Ordet retroord är väl lysande – jag ska komma ihåg att det var här jag såg det först!

 2. Evan skriver:

  Rätt kul är att när jag googlade på ordet, vilket jag förstås borde har gjort innan jag skrev posten, så fanns det någon som redan 2005 använde ordet i en blogg. Då blir liksom mitt retroord ett retroretroord. Eller?

 3. Jah Hollis skriver:

  Jag vet inte om det är ett märkligt sammanträffande eller..
  http://ordinerat.se/2010/03/23/bussig/

 4. Evan skriver:

  Sån koll du har! Hur gör du? Bussigt av dig i varje fall, att uppmärksamma det …

 5. Jah Hollis skriver:

  Hur jag gör?
  Ja, antingen är jag rätt duktig på att hitta på nätet (det har en och annan påstått) eller så är det bara tur eller tid att sitta framför datorn det hänger på.

 6. Evan skriver:

  Jag har nu skickat ordet till Språkrådet. Retroord alltså. Vi får se om de nappar på det. Jag fick i varje fall ett mail från dem: ”Tack för ditt ord.” Fint, va?

 7. […] som jag ofta har tagit upp i mina poster är ord. Ja, det kan vara namn. Det kan vara retro-ord, det kan vara hen. Det kan också vara ordet kulturtant eller […]