• Oknådat är bäst

  Posted on juni 20, 2010 by in Recept

  Gott bröd är något av det finaste jag kan tänka mig i matväg. När själva symbolen för föda, bröd, är gott, då blir jag riktigt glad, kanske mer än vid någon annan matupplevelse (om man undantar choklad som väl knappast klassas som mat. Eller?).

  Kanske bland annat för att han känner till dettta, kommer denna helg vår här i hemmet uppVÄXTE son hit med brödrecept och med den entusiasm som bara en riktigt matglad person kan känna. Vi ska få av hans och Sarisens surdeg, och så ska vi testa att baka The No-knead bread.

  Detta är ett bröd som inte behöver knådas, alltså behövs inget bakbord. Man bara rör ihop mjöl, vatten och salt plus mycket lite jäst och låter det jäsa över natten – ja, det är bättre om ni tittar på denna video där man ser hela proceduren. Nästa dag, eller efter 12 timmar, gör man några enkla manövrar och låter det jäsa två timmar till. Bröddegen läggs sedan i en upphettad gryta i ugnen som man har värmt till 225 grader och brödet är färdigt efter 45 minuter.

  Jag vet inte om det var så himla o-krångligt, även om jag uppskattade att knådningen inte behövdes men vilket bröd det blev! Fantastiskt gott, nästan gult, trådigt och med bubblor i och en fantastisk skorpa. Och så himla vackert!

   

  Ett vackert bröd med attityd! Se bara på den fina tippen längst upp

  Tyvärr (på sätt och vis) så hade vi precis gått en lång promenad och brödet fick ett kort liv. Tack och lov för kameran, och så

   

  kan man ju faktiskt göra ett nytt. Snart.

  Tack för det, Adam. Nästa helg blir det surdegsbak.  

  Andra bloggar om: bröd, No knead bread, brödföda

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Anonym skriver:

  åh, vilket härligt bröd! Påminner faktiskt lite om ”det fantastiska brödet” som jag då & då (inte så ofta alltså!) faktiskt bakar hemma. Om du bakar ditt så bakar jag mitt och så träffs vi och har en riktig ”bread pig out” nå’n dag:)

 2. Anonym skriver:

  åh, vilket härligt bröd! Påminner faktiskt lite om ”det fantastiska brödet” som jag då & då (inte så ofta alltså!) faktiskt bakar hemma. Om du bakar ditt så bakar jag mitt och så träffs vi och har en riktig ”bread pig out” nå’n dag:)

 3. Evan skriver:

  Det skulle vara roligt att veta vem denna anonyma kommenterare är – speciellt om vi ska träffas och äta bröd! Är det någon som jag redan känner?

 4. Evan skriver:

  Det skulle vara roligt att veta vem denna anonyma kommenterare är – speciellt om vi ska träffas och äta bröd! Är det någon som jag redan känner?

 5. Lizette skriver:

  tänkte bara kolla att du e’ me’ – ah nä, jag bara ”glende” skriva mitt namn:)

 6. Lizette skriver:

  tänkte bara kolla att du e’ me’ – ah nä, jag bara ”glende” skriva mitt namn:)

 7. Evan skriver:

  Tänkte att det kunde vara du! Men du vet, dela bröd gör man inte med vem som helst …

 8. Evan skriver:

  Tänkte att det kunde vara du! Men du vet, dela bröd gör man inte med vem som helst …