• Vara modern

  Posted on augusti 28, 2010 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Jag har fått smak på det där med retroord. Alltså, att plocka fram gamla förlegade ord ur vokabulären och ge dem en nystart. Låta ett ord komma fram i en andra generation. För att tala modernt.

  Ordet modern användes mycket på 60-talet. Det fanns en affär i Malmö som hette Magasine Moderne och där fanns det moderna kläder. "Det är modernt" sa man när det kom kilklackar, utsvängda jeans, när brunt helt plötsligt var OK att klä sig i, eller grönt och blått inte längre var en tabubelagd färgkombination. Det var modernt med eyeliner, blekt läppstift. Att ha lång lugg. Givetvis, på 60-talet.

  Varför blev ordet modern omodernt? Varför kom det att ses som mossigt, ocoolt, urmodigt? Egentligen är det inte så konstigt. Det är  rätt klart att just ordet för det moderna måste vara pinfärskt. Modernt.

  När jag kollar i SAOB så ser jag att ordet faktiskt funnits sedan 1668, ja tänk själva, man har ju länge talat om det moderna samhället, Moderna muséet. Redan Geijer talade om "Det moderna lifvets meningslösa jäktande".

  Och det är lite hit jag är på väg i denna lördags kravlande mot pudelns kärna: Håller jag på att bli FÖR modern? Facebook och iPhone, allt inom loppet av några veckor? Och jag lovade mig själv och också Jah, ett av mina extrasamveten, att inte överge JAHAJA för facebook. Den, facebook, lockar en stund varje dag. Och nu plingar och lockar iPhonen.

  Vad var det Geijer menade, redan 1845? Är det moderna livet, nuet, ständigt lockande med sina nyheter? Ah, den där Geijer, han var rätt mossig. Han var omodern, redan då.

  För jag vill hänga med (omodernt uttryck). Jag vill göra det bästa av det nutida livet, inte missa något som helst av "det nya svarta". Vara modern.

   

  Tidlöst 

  Andra bloggar om: Modern, SAOB, Geijer, iPhone, facebook, retroord

  Relaterade bilder:

14 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  🙂 Hoppas jag inte är ditt dåliga samvete.
  Jag skrev nyss ett svar till din kommentar om Öresund runt.
  Men glömde: Den 4 september är det vernissage för Dylans utställning på Statens museum for kunst. Kommer mannen till vernissagen?! Tror inte det, va?

 2. Jah Hollis skriver:

  🙂 Hoppas jag inte är ditt dåliga samvete.
  Jag skrev nyss ett svar till din kommentar om Öresund runt.
  Men glömde: Den 4 september är det vernissage för Dylans utställning på Statens museum for kunst. Kommer mannen till vernissagen?! Tror inte det, va?

 3. Evan skriver:

  Jo men lite fast på ett bra sätt. Du är ju en av dem som jag vet läser bloggen genom att du kommenterar. Du har ju aktivt haft synpunkter på det jag har skrivet genom åren (JAHAJA firar just 4 år, slår det mig, tjoho!). Och du pekade på risken som finns i flersysslandet vad gäller facebook och blogg.
  Jag läste om Dylans målningar i Köpenhamn. Jag vill självklart se dem. Har sett några av hans omslag och andra bilder. Jag tror inte han kommer. Läste du om det i Sydsvenskan, om hans kalla händer? Rörande, tycker jag. Han ser så tunn ut.

 4. Evan skriver:

  Jo men lite fast på ett bra sätt. Du är ju en av dem som jag vet läser bloggen genom att du kommenterar. Du har ju aktivt haft synpunkter på det jag har skrivet genom åren (JAHAJA firar just 4 år, slår det mig, tjoho!). Och du pekade på risken som finns i flersysslandet vad gäller facebook och blogg.
  Jag läste om Dylans målningar i Köpenhamn. Jag vill självklart se dem. Har sett några av hans omslag och andra bilder. Jag tror inte han kommer. Läste du om det i Sydsvenskan, om hans kalla händer? Rörande, tycker jag. Han ser så tunn ut.

 5. Jah Hollis skriver:

  Jo, jag läste förhandsartikeln i Sydsvenskan och om de kalla händerna. Och på tal om Bob Dylan: Vad heter hans senaste ”riktiga” skiva (jag räknar inte julskivan som ”riktig”)?
  Jo Modern Times.
  Och så missade Sydis att nämna ett av Dylans förmodligen mest kända skivomslag: Han har målat bilden på The Bands Music from Big Pink.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Music_from_Big_Pink

  Här finns fler av hans bilder:
  http://www.guardian.co.uk/music/gallery/2007/nov/14/dylan#/?picture=331263237&index=0

 6. Jah Hollis skriver:

  Jo, jag läste förhandsartikeln i Sydsvenskan och om de kalla händerna. Och på tal om Bob Dylan: Vad heter hans senaste ”riktiga” skiva (jag räknar inte julskivan som ”riktig”)?
  Jo Modern Times.
  Och så missade Sydis att nämna ett av Dylans förmodligen mest kända skivomslag: Han har målat bilden på The Bands Music from Big Pink.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Music_from_Big_Pink

  Här finns fler av hans bilder:
  http://www.guardian.co.uk/music/gallery/2007/nov/14/dylan#/?picture=331263237&index=0

 7. Evan skriver:

  Det tänkte jag inte på, det där med Modern Times. Men håll med om att ordet, använt så, också ger ett lite omodernt intryck? Alltså, det måste användas av de unga!
  Jag vet inte om jag är så himla förtjust i hans bilder. De är likt Matisse-wannabee. Men å andra sidan, det är ändå intressant att se, så som man känner med en idol (att man till och med tycker att det är spännande att han har kalla händer …)

 8. Evan skriver:

  Det tänkte jag inte på, det där med Modern Times. Men håll med om att ordet, använt så, också ger ett lite omodernt intryck? Alltså, det måste användas av de unga!
  Jag vet inte om jag är så himla förtjust i hans bilder. De är likt Matisse-wannabee. Men å andra sidan, det är ändå intressant att se, så som man känner med en idol (att man till och med tycker att det är spännande att han har kalla händer …)

 9. Mikael skriver:

  En kvinna sa ordet ”omodernt” till (inte om) mig minst tre gånger i dag. Hon ville vara säker på att jag förstod. När vi avslutade vår ”diskussion” stod vi längre från varandra än när vi började.

 10. Mikael skriver:

  En kvinna sa ordet ”omodernt” till (inte om) mig minst tre gånger i dag. Hon ville vara säker på att jag förstod. När vi avslutade vår ”diskussion” stod vi längre från varandra än när vi började.

 11. Evan skriver:

  Hmm. Okontakt, kallar jag det.

 12. Evan skriver:

  Hmm. Okontakt, kallar jag det.

 13. Intressant artikel! Till modern konst räknas min pappas tavlor från Halmstadgruppen, målade i slutet av 40-talet. När det gäller att följa ”ny” teknik, talar man ju om de tidiga resp sena ”efterföljarna”, resp de som inte följer ”efter” alls. Det känns nästan som den sistnämnda gruppen är hopplöst efter… Jag tror du får räkna dig till de sena efterföljarna. Eller så kan du göra som jag, ta ställning till att du inte vill ”ha” en grej, som jag som varken finns på Facebook, iaf ej under mitt riktiga namn; och inte heller har, eller vill ha?? en Iphone. Det jag vet om Iphone idag, är att den inte har en sådan tekniklösning, att jag vill ha den. Då kan man ju knappast kallas för sistnämnda gruppen heller, eller hur!

 14. Intressant artikel! Till modern konst räknas min pappas tavlor från Halmstadgruppen, målade i slutet av 40-talet. När det gäller att följa ”ny” teknik, talar man ju om de tidiga resp sena ”efterföljarna”, resp de som inte följer ”efter” alls. Det känns nästan som den sistnämnda gruppen är hopplöst efter… Jag tror du får räkna dig till de sena efterföljarna. Eller så kan du göra som jag, ta ställning till att du inte vill ”ha” en grej, som jag som varken finns på Facebook, iaf ej under mitt riktiga namn; och inte heller har, eller vill ha?? en Iphone. Det jag vet om Iphone idag, är att den inte har en sådan tekniklösning, att jag vill ha den. Då kan man ju knappast kallas för sistnämnda gruppen heller, eller hur!