• En snabb Mallis

  Posted on april 20, 2011 by in Resor

  På väg i bussen från flygplatsen i Palma till Alcudia som jag köpt en resa till för en veckas miljöombyte, som man säger, hamnar jag bredvid en ung man. Han heter Gabriel, är 12 och kommer från Karlskrona. Han inleder ett samtal med mig när vi passerar det stora nöjesfältet utanför Palma. ”Dit skulle man gå”, säger han längtansfullt.

  Gabriel går i femman. Pappa som sitter på andra sidan gången, säger stolt att han tillhört en klass som deltagit i ”Vi i femman” och Gabriel har haft funktion som hjälpare vid vissa frågor. Gabriel grämer sig över att han misslyckats med frågan ”Säg en artist som associeras med Jesusbarnet”. Han frågar mig om jag vet svaret. Min gissning på Madonna är bättre än hans som var Tina Turner. Men han berättar frimodigt om missen och bjuder mig på lite godis.

  När jag frågar efter hans namn, frågar han efter mitt. När jag frågar var han bor, frågar han var jag bor. Han är, för sin ålder, ett under av social kompetens. När vi skiljs åt, säger han: ”Vi ses, Eva”.

  Idag har jag gått till gamla, eller ursprungliga Alcudia, öns huvudstad under romartiden. Här finns mycket gammal bebyggelse kvar från morisk tid, fint bevarad och jag går omkring på smågatorna mest omringad av lokalbefolkning. Det är mycket vackert och jag är glad att jag är här när det inte är högsäsong. På torget är det bokmarknad, massor med skolbarn står och bläddrar i böcker.

   

  Vilken bok ska jag välja? Spansk skolflicka i tankar 

  På väg hem tillbaks till hotellet efter några timmas vandring, besöker jag Liedl. Här är mest spanjorer men en och annan tysk, och någon medelålders svensk kvinna på jakt efter det lakrits av den sort som hennes man brukar köpa i Staffanstorp. Den finns inte i Alcudia. Å andra sidan har Liedl i Staffanstorp inte färsk Chorizo som får bli kvällens middag i lägenheten på hotellet.

   

  Kattvisa i Alcudia gamla stad 

  Gamla stadsmuren runt Alcudia, tidigare huvudstad på ön

   

  Andra bloggar om: Mallorca, Alcudia, böcker, Vi i femman

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Lizette skriver:

  Åh, vad underbart det låter! Hoppas verkligen att du har det bra där ute – på en av mina absoluta favoritpärlor – i havet.