• Nytt perspektiv på Köpenhamn

  Posted on juli 10, 2011 by in Resor

  Vår resa till Egypten i vintras gav många fina upplevelser av olika slag. Under kryssningen på Nilen satt vi dagligen vid samma bord som fyra andra, alla danskar. Två kom från Jylland, två, Bente och Rebecka, från Köpenhamn. De två senare kom vi att få väldigt god kontakt med, dessa två kvinnor, en jämnårig med mig, en 20.

  Vi bestämde att försöka ses efter resan och igår tog Mats och jag oss på en timme med bil (bron är allt rätt fantastisk!) till Frederiksberg i Köpenhamn. Jag tror att det för mig var första gången jag besökte en privatperson i Köpenhamn sedan min barndom. Mats som har bott ett år i Nørrebro för sådär 40 år sedan, kan stan på ett helt annat sätt än jag och hittade rätt lätt till stadsdelen.

   

  Dessa rosor som bugar får bli dagens illustration!

  Till denna bloggpost saknas bilder från platsen. Tyvärr. För i Frederiksberg finns många väldigt vackra hyreshus eller som det nu är, hus med andelslägenheter (motsvarande bostadsrätt). Många i tegel, stadigt byggda och med fina innergårdar. När jag ser den här sortens hus kan jag se charmen med att bo i stan. Detta var någon sorts motpol till vårt boende i Dalby – utanför stan, med stor boendeyta men med bilberoende på grund av avståndet till stan.

  Att som Bente och Rebecka, bo mitt i smeten men ändå lugnt, det är inte dumt. Vi togs också med på promenad till villaområdet  intill med villor i klass med Limhamnsvägens Zlatan-hus, förmodligen lika dyra. Och lika centralt! 

  Spännande. Man borde egentligen i alla städer ta sig ut från stadskärnan, och se ett bostadsområde, för att få en sann bild av en stad.

  Andra bloggar om: Köpenhamn, Frederiksberg, Egypten

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Fredriksberg är som en stad i staden i Köpenhamn, en lite mer välbärgad ö som ju också är en egen kommun. Jag har varit på ölmässa där, i Carlsbergs gamla bryggeri och så ett flertal gånger på Falkonerteatern där bland annat Emmylou Harris och Willie Nelson och Neil Young (var för sig) spelat.
  Då har vi flera gånger inlett kvällen på detta ställe som rekommenderas:;
  http://www.bardutski.dk/

 2. Jah Hollis skriver:

  Ja, det heter ju förstås Frederiksberg på danska.

 3. Evan skriver:

  Ah, Emmylou håller jag på och lyssnar mig igenom nu i Spotify, bland annat med Mark Knopfler som kan sina saker. Det var kul att se olika delar av Frederiksberg, som onekligen inte när något Nørrebro!