• Ska vi kalla det post-modernism?

  Posted on november 4, 2011 by in Konst och kultur, Resor

  Igår såg jag ett intressant "Babel" på teve. Huvuddelen av programmet utgjordes av en intervju med Horace Engdahl och författaren Stig Larsson (notera stavningen). De var båda intressanta att lyssna på, det blev uppenbart hur mycket den kreativa miljön behöver samtal, den med, för att frodas. Dessa två är gamla vänner, med mycket olika livsstil men uppenbarligen många mötespunkter intellektuellt.

  Allt var bra tills Daniel Sjölin frågade om de var post-modernister. De blev förgrymmade, framför allt Horace. De försökte argumentera för att slippa denna etikett och det hela blev lite insnöat, minst sagt.

  Sydsvenskan hade idag en kul artikel av Mattias Oscarsson som tyvärr inte ligger på nätet, varken han eller hans text. Den handlar om hur man nuförtiden försöker hitta alternativa sätt att visa film, eller sätt som gör att det blir något "extra"  att gå på bio.

  Kanske var det denna trend som gjorde att biovaktmästaren på Entré (vars biostolar verkligen var bekväma, tydligen också ett sätt att ge biopubliken en känsla av mervärde – halleluja, detta trista trendord!) när vi var där nyligen, strax innan filmen sattes igång, kom in och hälsade oss hjärtligt välkomna, talade om var man skulle gå ut och var toorna finns. Lite alternativstuk på det biobesöket! 

  Doc Lounge i Malmö har spridit sitt dokumentärfilmskoncept till många andra platser. I deras regi är det vanligt att man serverar mat till filmen som visas och det är OK att gå iväg till baren och köpa något att dricka.

  För mig som lider av minsta popcorntugg på biograferna, än mer popcorntrevande, eller HU!, pappersprassel, för mig är tanken på att gå på bio och äta samtidigt väldigt främmande. 

  Men man kanske ska släppa taget om de gamla sanningarna, den gamla bilden av vad ett biobesök är och istället vara, ja, kanske post-modern, helt enkelt? 

   

  Postmodernt? Ett träd använt som textblad?

  För visst är det något sympatiskt i att låta de gamla strukturerna och vanorna brytas upp och omtolkas? Den andra december ska vi gå på Victoriateatern och höra de superduktiga syrrorna Söderberg, First Aid Kit. Det blir picknick-konsert! Både multi-tasking och post-modernt?

  Jäklar, va moderna vi är! 

  Andra bloggar om: Postmodern, bio, alternativ, First Aid Kit, Victoriateatern

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Beträffande Dylan på Arenan hade jag tänkt skriva något om det på bloggen. Men jag har blivit så dålig på att sköta bloggen (och att kommentera på andras). Jag skyller på mitt förändrade jobbschema som saboterat mitt privatliv å det grövsta på en rad områden.
  Men Dylan var Dylan även denna gången om än något mer förutsägbar. Repertoaren bjöd inte på några överraskningar och rösten känns stundtals helt förstörd. Men Dylan är ju ändå Dylan, som sagt.
  Den glada överraskningen för mig var ”förbandet” Mark Knopfler med band (han plinkade lite gitarr med Dylan också, men gjorde inte mycket skillnad där) som körde en del låtar från ”Sailing to Philadelphia” som är en av mina favoritplattor. Stundtals var det väldig bra.
  http://open.spotify.com/album/7oIBSEe5L89s2UXK0I8tYg

 2. Jah Hollis skriver:

  Beträffande Dylan på Arenan hade jag tänkt skriva något om det på bloggen. Men jag har blivit så dålig på att sköta bloggen (och att kommentera på andras). Jag skyller på mitt förändrade jobbschema som saboterat mitt privatliv å det grövsta på en rad områden.
  Men Dylan var Dylan även denna gången om än något mer förutsägbar. Repertoaren bjöd inte på några överraskningar och rösten känns stundtals helt förstörd. Men Dylan är ju ändå Dylan, som sagt.
  Den glada överraskningen för mig var ”förbandet” Mark Knopfler med band (han plinkade lite gitarr med Dylan också, men gjorde inte mycket skillnad där) som körde en del låtar från ”Sailing to Philadelphia” som är en av mina favoritplattor. Stundtals var det väldig bra.
  http://open.spotify.com/album/7oIBSEe5L89s2UXK0I8tYg

 3. Jah Hollis skriver:

  Visst, glömde. Jag driver ju en valkampanj just nu.
  Jag har fått med ett bidrag till Fototriss bland de åtta bidrag som gått till en ”final” i en pristävling.
  Jag bara visar var man kan rösta, sedan överlåter jag till smak och samvete:
  http://fototriss.blogspot.com/2011/11/den-manliga-omrostningen.html

 4. Evan skriver:

  Det låter ju som att konserten var värd att höra! Angående bloggandet så kan jag känna samma sak. Jag skriver, även om det känts rätt svårt ibland i höst, men jag har varit dålig på att läsa andras bloggar, kanske framför allt för att jag inte långre känner att jag har den ”kamratbloggkrets” som jag hade ett tag. Tipsa gärna om någon bra blogg som du tror jag kan gilla (du är ju så bra på tips).