• Mannen i bilen

  Posted on februari 20, 2012 by in Allmänt filosofiskt

  Säkerligen har fler än jag förundrats över historien om mannen i bilen. Han som hittades i sin översnöade bil i fredags på en liten skogsväg norr om Umeå, utmärglad. Efter vad han själv säger har han levt i bilen två månader utan mat. Fast i snön, med snö som enda kost. Om man nu kan kalla det så.

  En meter hög snö, enligt Aftonbladet, utanför bilen. Historien har blivit en världsnyhet, eftersom man brukar säga att man kan överleva högst 3-4 veckor utan mat. Detta gör fallet unikt, denna händelse ”strax söder om Polcirkeln” som engelska ”The Telegraph” skriver.

  Umeå sjukhus vill inte kommentera händelsen mer än medicinskt och meddelar att mannen nu mår bättre fysiskt. Men handlaren i Sävar, en by nära platsen där man hittade bilen, berättar att mannen bott i sin bil sedan i höstas. Han var ensam, säger handlaren.

  Jo. Det får en att fundera. Självklart över vad den här mannen hade varit med om, vilka omständigheter som ligger bakom. Tydligen hade han inte haft kontakt med sin familj på några år.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=ouANEo2w0Pg]

  ”Society”, skriven för och sjungen av Eddie Vedder till filmen

  Jag kommer att tänka på filmen Into the Wild, som jag hoppas att ni har sett. Det är en gripande film som handlar om en ung människas sökande efter livets mening. FIlmen bygger på en sann historia vilket i sig ger filmen, regisserad av Sean Penn, ett mervärde.

  Jag tänker på den filmen när jag läser om mannen i bilen. Fast det är förmodligen en helt annan historia.

  Det är alltid en helt annan historia.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. Mikael skriver:

  Det fina med hur den historien återges är att media håller sig till händelsen utan att försöka spekulera i varför mannen handlat si eller så – eller vad det kan vara för ”fel” på den omgivning mannen ingår i.
  I jämförelse med mannen som antas haft ihjäl sin far och dennes sambo förra veckan, och dessutom dräpt sin mor sedan tidigare, så ville media här ge en bild av den misstänkte och hans våldsamma förflutna. Samtidigt andades de flesta, kanske alla, nyhetsinslagen av ett gemensamt mantra: Att det är fel på psykvården. Någon människa bakom brottet tecknades inte, tycker jag. I stället användes historiken som en förevändning att anklaga vården för sitt misslyckande.
  Jag blandar äpplen och päron, men det vore intressant om den nu misstänkte mördaren framstod som en människa i texterna. Men kanske är det omöjligt. Hans handlingar då, och får vi anta även nu, väcker avsky. Mannen i bilen hyser vi sympati för.

 2. jahaja skriver:

  Ja, det här är intressant. Jag har inte samma koll på mordhistoriens bevakning, får jag säga. Men jag har märkt att mannen i bilen har behandlats med respekt. Jag tror att sjukhuset också har lagt locket på och förmodligen mannen också. Men det är som du säger, vi känner sympati för honom. Vad gäller medierna så blir man ju bara trött när man inser hur mycket vi blir offer för deras hantering av nyheter. Jag menar trött också för att det är så svårt att veta vad som är sant! Någon sa till mig (något som hör till din sfär) att det är så hemskt för ”nu beskyller grekerna Angela Merkel för att vara Hitler när hon vill strama åt”. Jag tänkte på hur vi hör individer tala, eller får rapporterat om grupper eller tendenser i ett land, och så får det representera ett helt folk. Det blir så svart-vitt och förenklat och fel.

 3. Mikael skriver:

  Stämmer, det svartvita. Och utan gråskala blir grekerna lata drönare …

  Därför än roligare med mannen i bilen.

  Jag såg Into the wild när den kom och kollade på trailern. Tanken på filmen nu gör den bara bättre.

 4. jahaja skriver:

  Ja, det slår mig att även den visade prov på respektfull behandling. Filmen gjordes ju med de anhörigas godkännande och de märks att man tagit hänsyn till dem. Som till mannen i bilen.

 5. sven skriver:

  Är det att visa respekt genom att slå hans Jeep cherokee helt sönder och samman?
  Är det att visa respekt genom att låta ett kommersiellt filmbolag göra en simpel dockysåpa om honom?
  Är det att visa respekt genom att skriva flertals negativa kommentarer om hans till synes oförklarliga och desperata handlande i allsköns slask-bloggar .
  Vi , alla oss, sittande tryggt i stugvärmen, kan aldrig ens ana vilket helvete denna person genomlever,

  Att hjälpa människor gör man genom praktisk handling, inte genom högar av skitsnack!

  Ordet för dagen är AVSMAK
  Avsmak för att ingen bryr sig, inte ett enda jävulens skit…..