• Att göra en Dylan-cover

  Posted on februari 17, 2012 by in Konst och kultur

  I veckan lade Håkan Engström på Sydsvenskan ut en lista på Spotify med Dylan-covers. Jag har njutit sedan dess av att höra för mig kända låtar i nya tolkningar. Arlo Guthries ”When The Ship Comes In” är fantastisk. Hans röst ligger relativt nära Dylans i dess melankoli men ger ändå en annan känsla, bland annat genom det enkla kompet.

  Frankie Millers ”Just Like Tom Thumb’s Blues” är en av Engströms egna favoriter och jag håller med om att den är bra.

  Men det finns många andra intressanta tolkningar på listan. Och Spotify är suveränt när man nördar in sig på en låt och vill lyssna på olika varianter. Jag lyssnar på Sheryl Crow när hon sjunger ”Missisippi”. Yes! Den sitter, har tempo, men lite släp i den sköna rösten. Arrangemanget är pampigt. Budskapet är ”stayed in Missisippi way too long”, men hon är på väg. Läs om låten här (wikipedia).

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=OZedANJA76s&w=560&h=315]
  Sedan lyssnar jag på Dylans egen version från skivan ”Tell Tale Signs”. Här är det ett annat ljud i skällan (det finns flera inspelningar av låten med Dylan men lyssna på denna!). Detta är lågmält, ”only one thing I did wrong, stayed in Missisippi way too long”, sjunger Dylan. Eftertankens kranka blekhet och ånger och sorg.

  Man kan ställa den 20 år yngre Crow mot Dylan om man tycker sånt är kul. Man kan också fundera över kynne, man kan fundera över perspektiv. För det handlar ju lite om det.

  Lyssna!
  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder: